2 5

Waves: automatiseren, personaliseren en nudging

Learning Analytics | blog
Januari 2021. Online leren en jezelf digitaal ontwikkelen. Het wordt steeds populairder en gebeurt steeds vaker. Als organisatie kan het een uitdaging zijn om zicht te houden op ‘jouw’ online lerenden. Wat doen ze nou eigenlijk? Kan je digitaal wel proactief inspelen op hun leerervaringen? En hoe houd je ze gemotiveerd?

Met onze nieuwste tool Waves krijg je meer inzicht, houd je tijd over en verbeter je de online leerervaringen. Appeltje eitje.


Verbeter inzicht met LRS


Zicht verliezen omdat mensen online leren? Juist niet. In een learning record store (LRS) als Learning Locker kun je heel goed zien wat jouw medewerkers of studenten leren. Wanneer ze leren, en in welke context. De uitdaging zit ‘m in het volgende: hoe houd je jouw online lerenden gemotiveerd, en hoe zorg je ervoor dat zij precies die leerervaringen opdoen waar hun hart sneller van gaat kloppen?

 

Actionable insight


Actionable insight is hier de sleutel. Oftewel: daadkrachtig inzicht. Hoe zorg je ervoor dat je de inzichten die je opdoet via Learning Analytics (leerdata en de analyse daarvan), omzet naar daadkracht? Hoe help je als organisatie, facilitator, moderator van een online leertraject jouw lerenden verder? Hoe maak je het leren leuk? Hoe zorg je dat het past bij de individuele lerende? Kortom: hoe maak je online leren gepersonaliseerd, effectief voor lerende én organisatie, en aantrekkelijk?

In een fysieke leersituatie speelt de trainer, docent of expert een belangrijke rol. Zij handelen in het moment, zien wat de groep of een individu nodig heeft en ondersteunen vervolgens waar het nodig is. Maar in een digitale context moet je op zoek naar andere oplossingen. Soms heb je honderden of zelfs duizenden online lerenden. Dan heb je simpelweg de tijd, mensen en capaciteit niet om te kijken wie op welk niveau kan beginnen. Gelukkig biedt Waves daar een oplossing voor.

 

Waves koppelt daadkracht aan online leerdata


Met de online tool Waves kun je op basis van data ‘workflows’ configureren, op een laagdrempelige manier. En dat neemt werk uit handen. Je kunt met minder meer doen. Bijvoorbeeld door:

  1. Registratie op leerervaringen te automatiseren: Stel: jouw medewerker logt in op de leeromgeving. Dan kun je via Waves instellen dat bepaalde content al klaar staat, zonder dat je handmatig hoeft te doen. Ook kun je automatisch een mailtje sturen, bijvoorbeeld als een nieuwe (versie van) een online cursus/training beschikbaar is.

  2. Herinneringen te sturen bij (uitblijven van) gedrag: Nudging. Zo hoef je niet meer zelf je medewerkers te blijven herinneren aan het volgen van de cursus, maar doet Waves dat voor jou.

  3. Leerpaden en -ervaringen te personaliseren: Op basis van leerdata en eerder behaalde resultaten kan Waves passende aanbevelingen doen voor nieuwe leerpaden en -ervaringen die precies bij de lerende passen.

  4. Compliancy-monitoring: In verschillende sectoren (waaronder het bank- en verzekeringswezen, de advocatuur en de zorgsector) is het nodig om je kennis op peil te houden. Via Waves kun je monitoren of jouw medewerkers de juiste cursussen op tijd volgen en de benodigde ‘punten’ of diploma’s halen. Scheelt tijd, mensen en capaciteit.


Zodra je een start maakt met Waves zijn de gevolgen zijn onmiskenbaar. Het is een kwestie van jouw werk- of ontwikkelprocessen één keer goed instellen, en daarna de tool zijn werk te laten doen. Zo kun je jouw leeromgevingen beter op maat maken en creëer je een scala aan mogelijkheden voor gepersonaliseerd leren, die anders op deze schaal niet mogelijk zou zijn. Bonus: je houdt tijd over voor waar je daadwerkelijk mee bezig wil zijn: medewerkers zich optimaal laten ontwikkelen.

Nieuwsgierig naar Waves? Neem contact op met Max

Deel met je omgeving

© Next Learning Valley 2020