< Ga terug

DIY je skills paspoort met Femke

Blogs

Al aan het popelen om aan de slag te gaan met skills? Nou, dat kan! Wat dacht je van je eigen skills in kaart brengen? In deze blog begeleidt Femke je bij het proces van het creëren van je persoonlijke skill list, zodat je beter kunt begrijpen wat je te bieden hebt en jezelf met vertrouwen kunt presenteren. 

Het begint bij… jezelf 

Dat had je niet verwacht hé? Misschien word je er al mee overladen maar het is toch wel écht super nuttig: zelfreflectie. Want wie kent jou immers beter dan jezelf? Natuurlijk betekent dat niet dat je dat zonder hulp hoeft te doen. Hier zijn een aantal vragen om je op weg te helpen: 

 • Wat zijn de activiteiten waar ik van geniet? 
 • Welke taken voer ik met gemak en enthousiasme uit? 
 • Waar ben ik trots op in mijn professionele carrière? 
 • Wat zijn mijn unieke eigenschappen en sterke punten? 

Je kan dit alleen doen of met iemand die jou goed kent. Overleg er over en kijk op wat voor inzichten je komt. 

Jouw skill list 

Skills kan je in verschillende categorieën onderverdelen. Dit kan handig zijn voor overzicht. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • Technische skills: Dit zijn meetbare, specifieke vaardigheden die verband houden met je beroep. Bijvoorbeeld, als je een webdesigner bent, kunnen technische vaardigheden zoals HTML, CSS en grafisch ontwerp van toepassing zijn. 
 • Soft skills: Dit zijn menselijke en sociale vaardigheden die je persoonlijke en professionele interacties verbeteren. Voorbeelden zijn communicatie, leiderschap, empathie en teamwork. 
 • Creatieve skills: Als je creatief bent, overweeg dan vaardigheden zoals schilderen, schrijven, muziek maken of ontwerpen. 
 • Organisatorische skills: Deze vaardigheden omvatten tijdmanagement, plannen, projectbeheer en probleemoplossing. 

En misschien zijn er types skills die bij jou veel voorkomen. Of heb je een andere indeling die beter aansluit. Gebruik wat jou verder helpt. 

Brainstorm je bewijs 

Nu je een beter beeld hebt van de soorten skills, begin met brainstormen. Schrijf op wat in je opkomt, zonder jezelf te beperken. Denk aan prestaties op school, in je carrière, in je hobby’s, en zelfs persoonlijke ontwikkeling. Want je wil niet alleen je skills opschrijven; je wilt ze ook kunnen uitleggen. Voeg voorbeelden toe aan elke skill die je hebt opgeschreven. Bijvoorbeeld: 

 • Technische skill: “Webontwikkeling met HTML, CSS en JavaScript voor het bouwen van dynamische websites, zoals nextlearningvalley.com” 
 • Soft skill: “Uitstekende communicatieve vaardigheden, aangetoond door het leiden van succesvolle teamvergaderingen” 
 • Creatieve skill: “Aangrijpende teksten schrijven, aangetoond door het schrijven van boeiende en gepubliceerde blogs 😉 

Transformeer je skill list naar je skill paspoort 

Je hebt nu een mooie lijst aan skills mét bewijsstukken. Nu is het zaak ze te ordenen en prioriteren. Identificeer de skills die het meest relevant zijn voor je doelen, of het nu gaat om een sollicitatiegesprek, een nieuwe hobby, of persoonlijke groei. 

Onze MOOC over skill based learning gaat 31 oktober van start. Vergeet je niet in te schrijven zodat je de 31e gelijk van start kan.
Meer weten? Femke en Erica leggen je graag alles uit over skills, skill based learning en de MOOC.