< Ga terug

Van Competentiegericht Leren naar Skill Based Learning

Blogs

Upskillen, reskillen, skills skills skills. Je hoort en ziet ze overal. Maar waar komen die skills nou vandaan? Femke vertelt erover in haar nieuwe blog over skill based learning.

Het komt allemaal samen in skill based learning: de nieuwe stap in het onderwijs, zeker wanneer we het hebben over leven lang leren en werkplek leren. Toch komt het niet vanuit het niets. Competentiegericht onderwijs ging skill based learning voor. Waar bouwen we op verder en waar kwam het competentiegericht onderwijs te kort? 

Het tijdperk van competentiegericht leren 

Competentiegericht leren kwam voort uit een gat tussen kennis en de praktijk. In de jaren 60 hadden schoolverlaters weliswaar de kennis maar konden deze niet of nauwelijks met de praktijk verbinden. Tijd dus voor een nieuwe focus: competenties. Competenties zijn een combinatie van kennis, vaardigheden en houding.  

De val van het competentiegericht onderwijs 

Een mooi concept, maar nog niet de heilige graal. Om je onderwijs zo in te delen vraagt om veel tijd en standaard leerroutes. Een manusje van alles in plaats van een meester van één, je moest immers op alles voorbereid zijn. Maar dat was je niet. Want hoeveel vraag is er nu nog voor een competentie zoals dactylografie; het vaardig zijn op een typemachine? 

De opkomst van skill based learning 

Maar wat dacht je van skills zoals nauwkeurigheid en tijdsbeheer? Door het distilleren van skills in plaats van het hanteren van grote, onhandige competenties zorg je ervoor dat wat je leert toekomstbestendig is. En het geeft jou ook de mogelijkheid om verder te kijken: welke skills heb jij die voor andere banen ook goed van pas zouden komen? En jij ziet hem waarschijnlijk al: je komt zo nu al in beeld voor functies die nu misschien nog niet bestaan, maar waar jouw skills zeker nodig zijn! 

De toekomst: AI en skills 

Over banen die nog niet bestaan gesproken: wat denk je van de invloed van AI? Er zullen veel banen veranderen en overbruggende functies komen. Niemand is opgeleid tot ChatGPT master, maar mensen met de nodige skills, zoals creativiteit, nauwkeurigheid en duidelijkheid, hebben we zeker. Welke skills heb jij al die je nodig hebt om met AI te werken? 

Onze MOOC over skill based learning gaat 31 oktober van start. Vergeet je niet in te schrijven zodat je de 31e gelijk van start kan.
Meer weten? Femke en Erica leggen je graag alles uit over skills, skill based learning en de MOOC.