De kern van nudging is een duwtje in de rug geven. Je kunt mensen onbewust richting gewenst gedrag nudgen door kleine aanpassingen in de omgeving die subtiel zijn en de keuzevrijheid niet beperken. Richard Thaler – die vijftien jaar geleden de nobelprijs voor economie heeft gewonnen – is de grondlegger en schreef het boek ‘Nudge’.
We worden de hele dag door genudged. En overheden en bedrijven spelen er graag mee. Zo kampte Schiphol met vieze urinoirs. Toen er op ieder urinoir een sticker werd geplakt in de vorm van een vliegje veranderde het gedrag van mannen waardoor zij de urinoirs veel schoner achterlieten.
Het tweede voorbeeld zijn de snelheidsmeters in het verkeer. Denk aan de blije en verdrietige gezichtjes op snelheidsmeters wat we dagelijks tegenkomen zijn. Als je een verdrietig gezichtje ziet, is de kans groot dat je je gas loslaat en je aan de snelheid gaat houden.
En zo zijn er nog tal van voorbeelden te vinden. Ecommerce platformen zijn koning wat nudging betreft. Denk aan de herinneringen die je krijgt als er nog iets in je winkelmandje ligt. Maar, het gevaar van nudging komt daar gelijk om de hoek kijken: als het te opzichtig is dan kan het tegen je werken.
L&D valt er genoeg te nudgen. Aan de hand van het EAST-framework legt Mathias uit hoe je het kunt toepassen.
Maak het easy voor de eindgebruikers door zoveel mogelijk obstakels weg te nemen. Hier hoort ook een default optie. Je maakt het je gebruikers makkelijk door de informatie die al bekend is alvast in te vullen. Bij ongewenst gedrag kun je deze component juist omdraaien en maak je het ongewenst gedrag iets lastiger.
Ook kun je boodschap attractive maken. Goede doelen sturen brieven om donaties te werven. Deze brieven zijn vaak persoonlijk en spelen in op emotie. Binnen L&D kun je dit toepassen door anderen over een training te laten vertellen en iemand persoonlijk aan te spreken. Ook helpt het door te benadrukken wat er te winnen valt of te verliezen als ze een bepaalde actie wel of niet uitvoeren.
De drempel om iets te doen als je de eerste bent is heel hoog. Men vindt het prettig om te weten wat anderen met een gelijkwaardig profiel doen. Dit is het social component en een principe dat gebruikt Netflix bijvoorbeeld. Binnen L&D doen we dit nog iets te weinig.
Tot slot kun je een tijdscomponent toevoegen, of te wel timely. Wat is het ideale moment om de prikkel te geven? De prikkel ‘Wil jij vloeiend Frans spreken tijdens je vakantie in Frankrijk?’ geef je bijvoorbeeld vlak nadat de vakantie is geboekt.
Tools
Veel LXP’s passen nudging steeds beter toe. Zo wordt er gepersonaliseerd en neemt het sociale element meer ruimte in. En wanneer je op basis van data wilt nudgen kun je een ideale voedingsbodem creëren in een Learning Record Store (zoals het LRS van Next Learning Valley) in combinatie met automatisering.
Gelukkig hoeven we niet alles handmatig te doen. Veel nudges kunnen we automatiseren. Daar zijn verschillende tools voor, zoals:
Waves en Insights Bi zijn instrumenten die worden aangeboden binnen onze Learning Suite. Waves zorgt ervoor dat de juiste prikkels op het juiste moment worden verstuurd. De output wordt verwerkt met Insights Bi.
Mathias gelooft in de kracht van persoonlijke communicatie. Op basis van gedrag kun je hele persoonlijke e-mails sturen terwijl het proces geautomatiseerd is. En laten we vooral de humor niet vergeten. Want binnen L&D zijn we soms wat stijfjes en met humor kunnen we dat doorbreken. Daar ligt een prachtige kans.
Op 15 december vindt het laatste Meeting More Minds event van dit jaar plaats. En een hele bijzondere. Want de bijeenkomst wordt namelijk gehost door Donald Taylor. Hij is subject matter expert op het gebied van werkplekleren en ondersteunende technologieën.
Tijdens de bijeenkomst vertelt hij over het onderwerp “the use of data to make better decisions about learning.”