< Ga terug

Hoe Next Learning Valley ooit begon

Blogs

Twee ondernemende mannen met een bijzondere visie op leren, die toevallig met elkaar in gesprek raakten. “Zo begon Next Learning Valley In 2013”, vertellen Jos Maassen en François Walgering. “Ik werkte bij een organisatie die onderwijskundigen detacheert en had een afspraak bij defensie, met ene F. Walgering bij de kazerne in Utrecht”, legt Jos uit. François: “Een paar maanden later zaten we samen in de auto naar Londen, op weg naar de Britse Ben Betts en zijn nieuwe leerplatform.”

“Ben Betts, de CEO van Learning Pool, is een waardevolle partner met wie we onze visie op leren in Nederland verder verspreiden,” gaat François verder. “Jos en ik vinden dat leren socialer, meer datagedreven en gepersonaliseerd mag zijn. En bovenal: innovatief.” Jos: “We willen impact creëren met innovatie. We zijn allebei bevlogen, werken graag snel en willen de manier waarop we in Nederland (en daarbuiten) leren, flink opschudden.”

François: “Dat kan alleen maar als je pioniert. Als je het samen aandurft om nieuwe wegen te bewandelen. Ik zie ons nog zitten op de terugweg van Londen naar huis. Samen bedachten we het logo, de naam (Next Learning Valley werd toen al onze handelsnaam) en we besloten onze krachten te bundelen. Allebei dachten we: dit is het. We gaan ervoor.”

Quote Jos Maassen

Groeien en doorontwikkelen

“We begonnen met het faciliteren van MOOCs en SPOCs: Massive Open Online Courses en Small Private Online Courses. Een innovatieve manier van sociaal leren, waarbij je als lerende gebruikmaakt van een online leerplatfom. En – misschien nog wel belangrijker – een manier van leren waarin de lerende centraal staat, in plaats van de ‘expert’ die staat te zenden voor de klas. We geloven erin dat je ook met en van elkaar veel kunt leren. Of dat nu online gebeurt of op de werkvloer, of allebei. Dat idee sloeg aan. We kregen opdrachten van onderwijsinstellingen, organisaties en grotere corporates”, vertelt Jos.

François: “Vanaf dag 1 werkten Jos en ik onze visie op leren en op de leerwereld verder uit, dankzij de innovatieve leertechnologie die we in samenwerking met Ben Betts konden bieden. Het mooie is dat die leerwereld continu in beweging is. Daardoor blijven we pionieren, experimenteren, doorontwikkelen en zetten we nieuwe concepten weg op het gebied van Learning and Development. Precies wat we het liefste doen.”

Sociaal, datagedreven en gepersonaliseerd

“Toen steeds meer organisaties gebruik begonnen te maken van social learning en het leerplatform, zagen we in het leerplatform prachtige datastromen over leren en ontwikkelen ontstaan”, gaat Jos verder. “Daar kunnen we wat mee, dachten we. En dus gingen we aan de slag met Learning Analytics.”

François: “Die data leveren prachtige nieuwe kennis op voor organisaties en instellingen. Zodra je analyseert hoe leerlingen, studenten of medewerkers het liefst leren, dan kun je de impact van jouw leerinterventies meten: hoe presenteer je je content? Hoe vaak stuur je een reminder? Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers echt óp de werkvloer leren? En ze verder optimaliseren.

Vanuit daar was de stap naar personalisatie snel gemaakt: op basis van die data kun je een Netflixachtige manier van leren neerzetten in een platform, waarin lerenden suggesties krijgen (‘dit vind je mogelijk ook interessant’) en learning experiences op maat krijgen aangeboden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dat is toch te gek?”

Quote Jos Maassen 2

Next Learning Valley als ecosysteem

“Het liefst werken we samen met opdrachtgevers die blij worden van innovatie, die snel schakelen en mee willen groeien met de nieuwste ontwikkelingen. Die geloven in een ecosysteem rond leren en ontwikkelen”, gaat François verder. Jos vult aan: “In een organisatie heb je te maken met ontzettend veel tools en instrumenten binnen Learning and Development. Vaak staan die tools los van elkaar. Wij geloven niet in losse instrumenten, maar in een leer-ecosysteem: hoe organiseer je als organisatie je leerlandschap zo dat jouw medewerkers zich met zo veel mogelijk plezier ontwikkelen? Op een manier die bijdraagt aan hun persoonlijke of professionele groei, waardoor jouw eigen organisatie meebloeit? En we denken daarover mee van begin tot eind.”

Teamwork

Jos: “Het is mooi om te zien hoe de gouden samenwerking die we in 2014 zijn begonnen met Ben Betts en Learning Pool is getransformeerd tot de innovatiefste versie van Next Learning Valley die we vandaag de dag zijn. Het digitale platform zelf heeft een ontwikkeling gemaakt van ‘alleen’ sociaal leren naar een prachtig learning experience platform (LXP). En ook het Next Learning Valley-team ontwikkelt zich continu.”

François: “Inmiddels durf ik te zeggen dat ook wij als team een ecosysteem vormen. Kim is het gezicht van social learning, Max van learning analytics en Ernst-Jan richt zich op gepersonaliseerd leren. En sinds kort houdt Evy zich bezig met communicatie en marketing.”

Jos: “Echt een superteam, waarin veel kruisbestuiving plaatsvindt. Ook wij leren weer zo veel nieuwe dingen. Ik ben echt trots op waar we nu samen staan. En we kunnen niet wachten om verder door te ontwikkelen.” François lacht: “Dat is de verbindende factor binnen NLV: niemand weet waar we over een jaar zullen zijn. En iedereen binnen het team vindt juist dat te gek.”

Wil je meer weten over Next Learning Valley?

Neem contact op met eigenaar François Walgering.