< Ga terug

Gastblog: Skill Based Learning

Blogs

Vanuit een mastervak aan de University of Twente hebben wij, Cera en Amber, de afgelopen drie maanden aan een adviesopdracht voor Next Learning Valley gewerkt. De vraag vanuit Next Learning Valley luidde: ‘Hoe kunnen organisaties ervoor zorgen dat skill based learning geadopteerd wordt binnen de organisatie?’.

 

Skill Based Learning

In plaats van dat organisaties werken met functies en rollen gaat de focus bij skill based learning volledig naar het werken rondom skills, ofwel vaardigheden. Organisaties zijn zich meer en meer bewust dat skill based learning een goede oplossing zou kunnen zijn voor bijvoorbeeld hun wervingsproblemen. Denk hierbij aan het specifiek kunnen aannemen van personeel dat binnen de organisatie nog ontbrekende vaardigheden bezit. Wat valt er onder vaardigheden, kun je je dan afvragen. Hierbij gebruiken we het model van Bersin (2022), waarin te zien is dat capabilities (een groter overkoepelend geheel) zoals leiderschap weer onderverdeeld kunnen worden in een aantal vaardigheden, bijvoorbeeld communiceren en luisteren.

 

Adoptie van Skill Based Learning

Dat steeds meer organisaties het nut van skill based learning inzien en dit willen gaan implementeren binnen hun eigen organisatie leidt tot de vraag hoe ze ervoor kunnen zorgen dat het concept ook binnen de organisatie geadopteerd wordt. Belangrijke factoren die bijdragen aan adoptie zijn: perceived usefulness, perceived ease of use en facilitating conditions.

 

De perceived usefulness zal allereerst binnen het management van de organisatie duidelijk gemaakt moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld door problemen die de organisatie momenteel ervaart uit te lichten en te laten zien hoe skill based learning kan helpen dit probleem op te lossen. Wanneer het management overtuigd is, zullen ook de medewerkers binnen de organisatie overtuigd moeten worden. Ook voor deze groep geldt dat je ze kunt laten zien wat voor hen het nut is van overstappen naar skill based learning en hoe dit hen kan helpen.

 

Perceived ease of use van skill based learning zal binnen alle lagen van de organisatie door moeten dringen. Dit kan onder andere gedaan worden door te laten zien dat het werken met skill based learning niet ingewikkeld is en dat de technologie die erbij komt kijken gebruiksvriendelijk is. Hierbij zal het Learning Experience Platform van Next Learning Valley een belangrijke rol spelen en ook de manier waarop dit wordt uitgelegd. Het is van belang dat iedereen het overstappen naar skill based learning zal zien als een relatief eenvoudige stap die weinig extra moeite kost.

 

De laatste factor is facilitating conditions. Hierbij kan je denken aan ondersteunend gedrag van superieuren naar medewerkers toe betreffende skill based learning. Daarbij is communicatie wederom van groot belang. Wat ook een goede facilitating condition is die Next Learning Valley kan bieden is wederom het Learning Experience Platform dat de transitie naar skill based learning een stuk eenvoudiger kan maken.

 

Conclusie

Al met al zullen deze drie factoren naar onze mening een grote rol spelen in de snelheid waarmee en de mate waarin skill based learning geadopteerd wordt binnen een organisatie. Wij hebben veel geleerd van deze samenwerking met Next Learning Valley en dit was voor ons dan ook een waardevolle leerervaring. Ons inzicht wat betreft skill based learning is enorm gegroeid. Daarnaast is ook ons inzicht wat betreft het consultancy vak veranderd en zijn we nu beter op de hoogte van alle do’s en don’ts.

 

Bron: Bersin, J. (2022, February 4). Building a company skills strategy: Harder (and more important) than it looks. Josh Bersin. Retrieved March 27, 2023, from https://joshbersin.com/2022/02/building-a-company-skills-strategy-harder-and-more-important-than-it-looks/