< Ga terug

Next Learning Valley’s leerconcepten

Blogs

Je leert de hele dag door de informatie die op alle mogelijke manieren naar je toe komt. Een gesprek, een webinar, een cursus of een artikel; je steekt overal iets van op. Wij leggen de focus op vier manieren van leren: sociaal, gepersonaliseerd, datagedreven en werkplek gedreven. François – mede-oprichter van Next Learning Valley – vertelt over deze vier manieren van leren en hoe ze elkaar versterken.

Sociaal Leren

Er zit enorm veel waardevolle kennis in een organisatie. Die kennis wil je breed delen om het kennisniveau van de hele organisatie te verhogen. Om dat te bereiken moet je weten wie de kennisdragers zijn. Onze ervaring is dat zij niet altijd goed zichtbaar zijn voor collega’s. Daar ligt een mooie uitdaging.

Sociaal leren gebeurt de hele dag door. Een praatje met een collega, een overleg, een aanbeveling van een boek of een presentatie zijn allemaal bronnen voor nieuwe inzichten waardoor je je werk beter kunt uitvoeren. In onze leeromgeving stimuleren we sociaal leren, en maken we inzichtelijk wie welke kennis in huis heeft.

Door het omarmen van sociaal leren wordt tacit knowledge gedeeld. Dit is de kennis die iemand bezit door ervaringen in een specifieke context. Door ervaringen met elkaar te delen kunnen mensen elkaar verrijken. Ook benut je meer kennis in de organisatie.

Onze experts vertellen graag meer over sociaal leren.

Gepersonaliseerd Leren

Met gepersonaliseerd leren geven we de regie van leren weer terug aan de medewerker. In ons Learning Experience Platform bieden we een hele variëteit aan leerervaringen. Je kunt feedback vragen aan een collega, je kunt een collega vragen om iets voor te doen, er zijn video’s, blogs, e-learnings en zo zijn er nog 39 verschillende leerervaringen. De lerende kan op het moment dat het hem uitkomt bepalen op welke manier hij wat wil leren. Als de lerende niet precies weet waar hij moet beginnen, kan hij samen met een begeleider een leerplan uitstippelen. Als we het leren nog meer willen personaliseren, kan dit gedaan worden aan de hand van data.

Gepersonaliseerd leren zorgt dat er minder tijd nodig is om een bepaalde prestatie te bereiken. De lerende bepaalt namelijk zelf wat hij op dat moment nodig heeft om een bepaalde prestatie te bereiken. Hierdoor worden de leerervaringen niet alleen specifieker, maar ook kleiner. Daarnaast verhoogt het geven van eigen regie de betrokkenheid binnen het leren.

Onze experts vertellen graag meer gepersonaliseerd leren.

Datagedreven Leren

Een persoonlijk ontwikkelplan vormt de basis voor de leeromgeving. De medewerker stelt deze samen met de leidinggevende op. Aan de hand van bijvoorbeeld testresultaten en gedrag van de lerende kunnen we volledig geautomatiseerd de leeromgeving aanpassen op behoefte en niveau. Tevens biedt de data uit het Learning Experience Platform waardevolle informatie voor een volgende stap in het leerproces.

Het is mogelijk om de lerende notificaties te sturen en interventies te doen als bijsturing nodig is. Dit kunnen we zelfs volledig automatiseren. Daarna vangen we alle data uit de leeromgeving op en structuren en visualiseren het op zo’n manier dat je inzicht krijgt in wat er in de organisatie wordt geleerd. In onze dashboards kun je patronen ontdekken zodat je het leerproces kunt optimaliseren. Ook bieden we de mogelijkheid om de data uit de leeromgeving beschikbaar te maken voor managers of HR.

Datagedreven leren creëert twee voordelen. Je bespaart tijd doordat repeterende handelingen geautomatiseerd kunnen worden en je krijgt zicht en grip op hoe mensen leren, welke skills ze bezitten en wat je nodig hebt om de zogenoemde skills-gap te overbruggen.

Lees hier meer over datagedreven leren.

Werkplek Leren

Bij werkplek leren ligt de focus niet op kennis vergaren maar op vaardigheden optimaliseren. Vaardigheden die je alleen onder de knie krijgt door het te doen in de specifieke context. De context maakt het complexer maar vooral waardevoller omdat medewerkers begrijpen waarom ze iets moeten leren en hoe ze de leerervaring in de praktijk kunnen toepassen. Een vergadering leiden, bijvoorbeeld. Bereid de vergadering voor, voer hem uit en evalueer hem. Je leert het door het te doen.

Met werkplek leren zet je performance centraal. De leerervaringen zijn immers zo ingericht dat ze op en rond de werkplek plaatsvinden. Ook breng je het abstracte geleerde daadwerkelijk in de praktijk. Hierdoor kan de teamleider zien wat de lerende heeft geleerd en dit in de digitale omgeving afvinken.

Meer weten over werkplek leren of de andere concepten? We gaan graag in gesprek.

De concepten versterken elkaar

De concepten kunnen op zichzelf staan én gecombineerd worden. Zo kun je werkplekleren koppelen aan sociaal leren en gepersonaliseerd leren. In het geval van de vergadering kan de medewerker de vergadering leiden op het moment dat het hij eraan toe is en na afloop om feedback vragen van collega’s om een volgende vergadering nog beter te doen. Al deze leerervaringen kunnen vastgelegd worden met behulp van datagedreven leren. Op die manier versterken de concepten elkaar. Bij Next Learning Valley dagen we onze klanten graag uit om daarover na te denken en verder te kijken.

De Learning Suite

In onze Learning Suite hebben we verschillende modules die de leerconcepten ondersteunen. Voor iedere klant creëren we een leerecosysteem op maat waarin we concepten met techniek tot leven laten komen.

Wil jij meer weten over de Learning Suite en de verschillende modules?

Lees dan deze blog.