< Ga terug

François Walgering, oprichter van Next Learning Valley: “Wij willen de golf creëren”

Blogs

Next Learning Valley is acht jaar geleden opgericht door twee bevlogen ondernemers: Jos Maassen en François Walgering. In deze blog blikt huidige eigenaar François terug op deze acht jaar en kijkt vooruit naar de toekomst van zijn vakgebied Learning & Development.

Kun je wat meer vertellen over de groei naar de ondernemer die je vandaag de dag bent?

“Ik heb 20 jaar bij het Ministerie van Defensie gewerkt. Daar heb ik heel veel functies bekleed. Ik ben zes keer op uitzending geweest, naar onder andere Bosnië, Kosovo, Irak en Afghanistan, ik heb gewerkt bij de instructiegroep wapens binnen Korps Commando Troepen (KCT) en ik heb me gedurende mijn militaire carrière altijd beziggehouden met opleiding en ontwikkeling. Ik heb meerdere keren op een positie gezeten waar eigenaarschap en initiatief hoog in het vaandel stonden. Ook al noemden ze dat binnen Defensie niet zo, eigenlijk was ik al deels bezig met ondernemen.

Tijdens mijn laatste functie bij Defensie kreeg ik contact met Jos. Hij wilde graag mensen detacheren binnen Defensie. We kwamen er al snel achter dat we een gedeelde passie hadden voor innovatie en voor het opleiden en ontwikkelen. We hadden gezamenlijk het idee dat datgene wat er op dat moment was, we makkelijk konden optimaliseren. Het gesprek was heel enthousiast. Na een maand belde Jos weer op en zei dat hij een plan had. Hij wilde samen met mij een bedrijf oprichten. Ik zei goed plan, dat gaan we doen. Een week later zaten we in de auto naar Engeland, en tijdens die reis naar onze partner is Next Learning Valley ontstaan.

Als je als organisatie wilt starten heb je een meevaller nodig. Als je een klant hebt die wat centen genereert, dan kun je verder. Wij hadden die mazzel met onze eerste klant en daarmee konden we onszelf financieren. Zo gingen we van start met onze droom van bedrijven en mensen vooruithelpen, van innoveren en vooroplopen.”

Welk onderscheid wil jij maken in de Learning & Development industrie?

“Wat ik graag zou willen, is waar we over praten ook echt doen. Iedereen heeft het over leren met chatbots, wij gaan het doen. Iedereen heeft het over data, machine learning en AI, wij moeten daar als eerste mee aan de slag gaan en laten zien dat het ingezet kan worden in een organisatie. Wij willen de golf creëren. Het is makkelijker om mee te liften met wat er al is, maar wij kijken veel naar innovaties, dat waar wij in geloven.

Wij waren een van de eersten met Learning Analytics en data. Eerst waren we een roepende in de woestijn, nu is het gemeengoed geworden. We zijn een gesprekspartner geworden. Al die effort die we erin gestopt hebben de afgelopen jaren, betaalt zich nu uit. Ook zijn we veel bezig met Skills-based Learning; leren aan de hand van skills die je nodig hebt. Als deze skills op afdelingsniveau worden geformuleerd en door medewerkers worden geaccepteerd, dan is de kans groot dat deze op de hele afdeling worden geadopteerd. Wij zijn altijd op zoek naar volwassen bedrijven die hiervoor open staan en klaar zijn voor innovatie.”

Quote François Walgering

Welke kansen en bedreigingen zie jij voor het komende jaar in de industrie?

“Ik zie grote kansen op het gebied van data. Door gebruik te maken van data kun je het leren personaliseren en de processen rondom leren automatiseren. Er zijn zoveel processen die heel veel tijd kosten. Als we die automatiseren kunnen we tijd vrijmaken om deelnemers te begeleiden. Een andere kans is de integratie van leren en werken. Het is een thema waar we het al lang over hebben. Leren is overal en noem maar op, maar als we echt kijken in de werkelijkheid, dan zien we ruimte voor verbetering. En nu de technologie zover is dat we dit kunnen verbeteren wordt het steeds meer zichtbaar. Ik noemde het net al, maar Skills-based Learning is ook een grote kans omdat het steeds groter wordt. Mobiliteit in een organisatie is belangrijk. Die mobiliteit versoepelen door mensen snel up and running te krijgen op een andere functie binnen dezelfde organisatie, dat is een hele mooie uitdaging.

Bedreigingen? Ik ben optimistisch. Ik zie alleen maar kansen.”

Welke waardevolle lessen heb je verder geleerd?

“Ik heb heel veel waardevolle lessen geleerd. Eentje die ik wil benadrukken: Als je succesvol wilt zijn, moet je hard werken. En hard werken is niet iets negatiefs op gebied van ondernemerschap. Heel veel mensen willen ondernemer worden maar willen er niet hard voor werken. Ze vertellen veel, maar er is een discrepantie tussen vertellen en gedrag. Je moet echt aan de slag om iets te bereiken. Jos en ik bespreken vaak met elkaar wat we willen in de komende tijd. Als het bij praten blijft en je er geen gedrag aan koppelt dan blijft het een wens. Het Ministerie van Defensie is ook een doenerswereld. Als je harder wilt rennen, moet je harder trainen. Zo simpel is het. Voor mijn privéleven geldt hetzelfde. Als je iets wilt bereiken in je relatie of in je vriendengroep, dan komt dat ook niet vanzelf. Ook dat is werken. En wederom niet negatief.”

Over welk onderwerp praat je het liefst (buiten L&D)?

“Dan ben ik stil, haha. Wat ik heel erg leuk vind is reizen samen met mijn vriendin en sporten is een groot onderdeel van m’n leven. De maatschappij is een interessant gespreksonderwerp; hoe dingen verlopen, daar probeer ik dan de logica achter te vinden. Als we het hebben over hete onderwerpen als corona dan vind ik het interessant hoe mensen denken.”

Wat is jouw favoriete moment van de dag?

“Als ik opsta. Dan mag ik weer. Een ochtendhumeur heb ik zeker niet. We zijn mooie dingen aan het doen met Next Learning Valley en ik heb elke dag zin om aan de slag te gaan om verder te bouwen.”

Als je 15 seconden lang de aandacht zou hebben van de hele wereld, wat zou jij dan zeggen?

“Dan ga ik het niet over Next Learning Valley hebben. Dan zou het de algemene boodschap zijn: Heb elkaar lief. Ik heb zelf zes uitzendingen gedaan en ik heb een beeld van hoe het anders kan dan in Nederland. Elkaar respecteren, dat is de basis. Ik heb niet de illusie dat als ik zeg dat men elkaar lief moet hebben, iedereen direct met elkaar staat te knuffelen, maar dat zou wel iets zijn waar ik graag een steentje aan zou bijdragen.”

 

Wil jij François en zijn avontuur als Learning Innovator volgen? Connect dan met François via LinkedIn.