< Ga terug

De implementatie van LXP door Freia

Best practices

De NLV community is een jaar geleden opgericht om klanten met elkaar te verbinden en om een stukje social learning binnen Next Learning Valley zelf te activeren. Door het delen van best practices en business cases leren klanten met en van elkaar. Daarnaast komen nieuwe functionaliteiten binnen het platform aan bod en delen experts hun visie en ervaringen. Afgelopen donderdag was Marlies Timmerman (Learning en development director bij Freia Groep) te gast bij de eerste community bijeenkomst van 2022. Ze deelde haar ervaring na de implementatie van het LXP (Learning Experience Platform). In deze blog vind je de highlights van haar verhaal.

 

De Freia Groep bestaat uit verschillende opleidingsbedrijven die uitgaan van de gezamenlijke overtuiging dat ieder mens van betekenis wil zijn en blijven. Door corona werd de behoefte aan een betere online leeromgeving steeds groter. Daarnaast willen we onze grote groep alumni graag blijvend aan ons verbinden. Jos Maassen van NLV maakte ons enthousiast over het LXP waarmee we nu Social Learning en Personalized Learning aanbieden. Ook automatiseren was een van de drijfveren om over te stappen van SPOC’s (Small Private Online Course) naar het LXP. De meeste opleidingsbedrijven binnen Freia zijn een pilot gestart, sommige hebben het inmiddels uitgerold. Ook intern hebben we het LXP ingericht om ervaring op te doen.”

Van content push naar leerervaring

“De stap van een content push naar een leerervaring vonden we zelf best moeilijk. Van de 44 verschillende soorten leerervaringen kiezen we vaak op de automatische piloot uit de drie makkelijkste: lees een blogpost, lees een boek of bekijk de video. In het LXP komen we de vraag tegen: Welke leerervaring wil je meegeven aan deelnemers? Daardoor staan we stil bij verschillende leerervaringen en de mogelijkheid om die met content te ondersteunen. Een hele andere gedachtegang.”

Zelf-geregisseerd leren

Quote Marlies Timmerman over StreamLXP 1.

“Deelnemers hebben veel begeleiding nodig bij de transitie van geregisseerd leren naar zelf-geregisseerd leren. Bij zelf-geregisseerd leren ligt het initiatief bij de deelnemer. Ik stel deelnemers vaak de vraag: Wat vond je in jouw leven het leukst om te leren en op welke manier heb je geleerd? Negen van de tien keer antwoorden zij iets wat ze geleerd hebben door het gewoon te doen en zelf uit te zoeken. Dan zou je denken dat ze het LXP als speeltuin ervaren en er direct zelf mee aan de slag gaan. Maar zowel de deelnemers als docenten zijn gewend aan geregisseerd leren. Op de kleuterschool wen je al aan een groep met een expert die vertelt wat je moet doen en hoe je dat moet doen. Dat patroon is lastig te doorbreken, dat heb ik onderschat. We moeten trainers meer meenemen in hun rol binnen het LXP en deelnemers niet te los laten.”

“Om op de toekomst voorbereid te zijn, moet je je het volgende afvragen: Wat zijn de uitdagingen en ontwikkelingen in mijn vakgebied, waarmee kan ik experimenteren en hoe kan ik mijn bewustzijn vergroten. Waar voorheen op elk gebied een expert was, is dat nu niet meer het geval. Dat vraagt van elke professional dat hij of zij zelf-geregisseerd kan leren. Het LXP helpt bij het leren van deze vaardigheid.”

De rol van de docent

“Wat ons heel erg geholpen heeft is gewoon van start gaan. Dat past bij hoe ik dingen aanpak. Je ontdekt wat wanneer het beste tot zijn recht komt. Zo kregen we inzicht in de waarde die de trainer of docent (in pogramma’s van Horizon) toevoegt, namelijk bij de persoonlijke puzzel van de deelnemers, de groepsdynamiek en bij ervarend leren. Op de momenten dat docenten en deelnemers (online) bijeenkomen, zorgen we ervoor dat deze waarde maximaal wordt toegevoegd. De zaken die daaraan niet bijdragen, moeten we anders gaan vormgeven, bijvoorbeeld op het LXP. Zo blijven we de programma’s doorontwikkelen. En daar zijn we nog niet mee klaar.”

Impact

“Alle grote organisaties zijn bezig met leermogelijkheden en -platformen. Het is ontzettend leerzaam om samen met deze organisaties mogelijkheden te ontdekken en ontwikkelen. We werken graag in partnerships om alle kennis en ervaringen maximaal te benutten.

Quote Marlies Timmerman over StreamLXP 2.

De visie op lerend vermogen ontwikkelen hadden we al en nu is dat samengekomen met de inzet van het LXP. We willen dat deelnemers stappen gaan zetten op het LXP. Het voegt waarde toe op hun eigen lerend vermogen. Het is niet zomaar een nieuw platform, het biedt de mogelijkheid om zelflerend vermogen te ontwikkelen, en dat is een vaardigheid die professionals nodig hebben.”

We staan aan het begin

“We hebben binnen Freia een Learning & Development Academy opgezet. Hier delen we ervaringen met elkaar en we scherpen onze visies aan. Door middel van Social Learning maken we verbinding met de verschillende bedrijven van Freia. Nu we het LXP intern gebruiken, leren we het systeem veel beter kennen. Er is al veel gerealiseerd waar ik trots op ben maar we staan ook nog maar aan het begin. Er valt nog genoeg te ontdekken en verbeteren.”

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Aarzel niet en neem contact met ons op.