< Ga terug

Waardevolle verbindingen bij VodafoneZiggo

Best practices

“Als je drie weken op vakantie bent geweest, moet je bij ons bijna weer opnieuw worden ingewerkt”, vertelt e-learningspecialist Robert Webbe. “Stilstand is achteruitgang: bij VodafoneZiggo ben je nooit uitgeleerd. We bouwen het netwerk van de toekomst. En als aanjager van digitalisering willen we ook onszelf blijven ontwikkelen in een online leeromgeving die bij onze organisatie past.”

Van functionele leeromgeving zonder interactie naar een Learning Experience Platform (LXP) met social learning, gamification en xAPI: VodafoneZiggo werkt sinds drie jaar met het LXP. “Het was en is vernieuwend en ziet er goed en gebruikersvriendelijk uit. Ook hebben we nog een lijstje aan wensen en ambities om het online leerplatform nog krachtiger, efficiënter en innovatiever te maken.”

Hoe het was

“Als koploper in de telecommunicatiemarkt is het zaak dat je voortdurend innovatief blijft. Ook als het om de ontwikkeling van je eigen medewerkers gaat. We wilden een paar jaar geleden al af van het ‘zendende leren’. Toen was het nog zo dat je als VodafoneZiggo-medewerker een lange e-learning kreeg voorgeschoteld. Niet bepaald uitnodigend en uitdagend. En de meeste LMS’en zagen er in die tijd niet zo innovatief uit.

Bovendien kan het bij ons zo zijn dat iemand op vrijdag een sollicitatiegesprek heeft en de maandag erna begint. De onboarding is daarbij cruciaal: het liefst willen we onze nieuwe collega’s meteen laten beginnen aan een training over sales of klantenservice. Voorheen moesten we nog wel eens ‘wachten’ op onze eigen systemen, die niet altijd goed op elkaar waren afgestemd. Dat moest anders. En het werd ook anders: we kozen voor het LXP van Next Learning Valley.”

StreamLXP bij VodafoneZiggo

Hoe het nu gaat

“We hebben onze leertrajecten in stukjes gehakt en zetten ze in als SPOCS: Small Private Online Courses. Onze medewerkers leren sociaal: ze reageren op elkaar of op onze content, halen punten (XP), kiezen zelf waar en wanneer ze leren, op hun eigen manier en tempo. En ze bepalen zelf hoe ze leren, via een PC of hun smartphone.

Daarnaast kunnen we via de xAPI-functionaliteit snel schakelen en verbindingen leggen met andere systemen of applicaties, intern of extern. We moeten nu handmatig nieuwe deelnemers of accounts toevoegen aan het platform, maar dat biedt ons wél meer flexibiliteit: onze nieuwe medewerkers kunnen direct beginnen met leren.

Ook verzamelen we op een veilige manier leerdata om te zien welke trainingen populair zijn, en wat wel of niet werkt: hoeveel medewerkers hebben welke vragen goed, of juist fout? En welke content moeten we verbeteren om onze trainingen nog beter te maken?”


Wat er nog komt

“De telecommunicatiemarkt blijft zich voorlopig razendsnel ontwikkelen. Uiteindelijk willen we toe naar een op maat gesneden leeradvies voor onze VodafoneZiggo-medewerkers: de Spotify-ervaring binnen leren. En als het goed is, staat een parent-child-functionaliteit op de planning voor volgend jaar. Dat betekent dat als we iets wijzigen in één online leertraject, die verandering automatisch ook wordt doorgevoerd in de leertrajecten binnen onze andere systemen. Dat gaat veel tijd opleveren. Nu moeten we nog in elk systeem afzonderlijk aan de gang; dat zijn er nogal wat bij een organisatie als de onze.

Ook hopen we ooit, als de Artifical Intelligence-fase aanbreekt, nog betere verbanden te leggen tussen leeraanbod, type lerende en de competenties die zo’n lerende opdoet of verbetert. Hoe meer data je hebt, hoe preciezer je kunt zoeken naar verbanden. Dan kun je zorgvuldiger vragen beantwoorden als: hoe komt het nou dat die ene verkoper of adviseur beter presteert dan een ander? Ligt dat aan de training, aan de talenten of kwaliteiten van de medewerker, of aan iets anders? Prachtig toch?”


Over Robert Webbe

“De innovaties waar ik bijna dagelijks mee te maken heb, verbindingen leggen tussen mensen en ervoor zorgen dat iedereen zich kan blijven ontwikkelen. Dat maakt dat mijn functie de leukste van Nederland is. Toen ik klein was, riep ik al dat ik bij de PTT wilde werken. Toen ik in 1987 met mijn versjouwable (een hele grote mobiele telefoon) in de trein zat, zag ik mensen denken: wat een uitslover. Nu vindt iedereen – van jong tot oud – het de normaalste zaak van de wereld om op een scherm te kijken, waar ze ook zijn.

Ik blijf het leuk vinden om onder woorden te brengen wat het voordeel van digitale innovatie en communicatie voor mensen is. Zodra ze die voordelen zien, gaan ze overstag en gebruiken ze die digitale vernieuwing in hun eigen voordeel. Inmiddels ben ik 25 jaar in dienst bij VodafoneZiggo. En ik heb me nog geen dag verveeld.”

Wil je meer leren over de Best Practice van VodafoneZiggo?

Connect dan met Robert via LinkedIn, of neem contact op met François.