< Ga terug

SPOC Vakmanschap bij UWV

Best practices

Aart Vrolijk en Alex Mesman houden zich bezig met leren, ontwikkelen en talenten. Dat doen ze bij UWV: de organisatie die voor landelijke uitvoering van de werknemersverzekeringen en voor arbeidsmarkt- en gegevensdienstverlening zorgt. Het liefst maken ze leren, ontwikkelen en vakmanschap zo innovatief en effectief mogelijk.

Senior Adviseur Performance Development Alex houdt zich bezig met effectmetingen en evaluaties van leer- en ontwikkelinterventies en de toegevoegde waarde daarvan. Collega Aart is momenteel bezig met een talentprogramma, heeft zich gestort op het thema Vakmanschap – waarover UWV een Small Private Open Course (SPOC) heeft gemaakt – en fungeert als uithangbord voor SPOCs.

“Wij zijn zelf heel nieuwsgierig. Dat is onze tweede natuur, toch Alex?” lacht Aart. “Zeker”, beaamt Alex. “We richten ons continu op vernieuwing. Hoe kunnen dingen anders en beter? En vanuit die nieuwsgierigheid zijn we gaan experimenteren met MOOCs en SPOCs.”

Hoe het begon

“Toen ik hier dertig jaar geleden startte, bood het UWV nog traditionele interne vakopleidingen aan”, vertelt Alex. “Klassikaal, niet op de werkplek, veel theorie, weinig praktijk. In de loop van de tijd moderniseerden we onze leer- en ontwikkelmiddelen. Inmiddels staat niet alleen training en ontwikkeling centraal, maar vooral wat je ermee doet: vandaar de naam ‘performance development’, die onze UWV-academy heeft vervangen.”

Quote UWV best practice 1

Hoe het nu is

“Sinds het project ‘Vertrouwen in Vakmanschap’ is het concept ‘SPOC’ in onze organisatie geland”, beschrijft Aart. “Ruim 800 deelnemers gingen op het online platform van Next Learning Valley met elkaar in gesprek over wat vakmanschap eigenlijk is, wanneer je een vakman bent en hoe je ‘bij’ blijft. Het is een prachtig aanvullend middel om organisatiebreed in te zetten: medewerkers van allerlei afdelingen hebben in de SPOC samen hun visie op vakmanschap besproken, wat het management inspireerde. Zij hebben de input meegenomen in hun beleid en strategie.”

Alex: “Uit de data die Max (data-analist bij NLV) na de SPOC opleverde, zagen we dat de SPOC zorgt voor kruisbestuiving in de organisatie: mensen vanuit verschillende functies, afdelingen en kolommen zijn met elkaar in gesprek gegaan. Dat was een van onze doelstellingen. Een geslaagde dus. Daarnaast wilden we graag verbinding binnen UWV creëren, een actueel strategisch thema (vakmanschap dus) behandelen en kennis maken met een nieuwe manier van leren.

De kracht van dit nieuwe leermiddel? Dankzij de data die we met uitdrukkelijke toestemming van de deelnemers hebben verzameld, kunnen we zien of we onze doelen van de pilot daadwerkelijk behalen. Dat blijft belangrijk: een goede inzet van leermiddelen om je doelen te bereiken. De SPOC is een heel welkom nieuw instrument binnen het palet van onze leerinterventies.”

Quote UWV best practice 2

Wat er komt

“Er komt meer”, vertelt Aart. “We hebben voldoende onderwerpen die we via een SPOC in onze organisatie kunnen behandelen. Het grootste deel van de deelnemers was positief, dus ook daar is draagvlak. Daarnaast hebben we met enkele andere collega’s onze rol als moderator serieus genomen en zeven gouden moderator-regels opgesteld. Toch blijft gelden: al doende leert men. De ervaringen uit deze SPOC, net als de opgehaalde evaluaties gebruiken we weer voor toekomstige SPOCs.”

Alex: “Het platform is heel toegankelijk voor deelnemers en ook voor ons is het fijn om te merken dat Next Learning Valley altijd klaar staat. Max voor het technische gedeelte en Jos en François in de gehele samenwerking. Ze denken echt mee over onze specifieke situatie. Op naar meer SPOC’s en MOOCs!”

 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Aarzel niet en neem contact met ons op.