5 5

Waarom we NÚ met Learning Analytics moeten beginnen?

Learning Analytics | blog
Juli 2017. De meeste leerprofessionals houden zich graag bezig met didactiek van trainingen, coaching en andere leerinterventies. En dat terwijl data, cijfers en grafieken minstens zo interessant zijn en steeds toegankelijker worden. Wat betekenen die getallen eigenlijk? En waarom bieden data over leren zo veel meerwaarde? Het is tijd om Learning Analytics met open armen te ontvangen. Lees verder waarom.

 

Datasets per leerinstrument


Twintig jaar geleden leerden mensen voornamelijk via cursussen en trainingen. Face to face. Nu is dat anders; mensen leren op veel verschillende manieren. De technologische ontwikkeling brengt een scala aan nieuwe leerinstrumenten met zich mee. Denk aan Learning Management Systemen (LMS’en), Content Management Systemen (CMS’en), leerplatformen als Curatr, serious gaming, virtual reality en apps. Elk instrument genereert een eigen dataset, waardoor per instrument zichtbaar is wie welk instrument wanneer en hoe vaak gebruikt. Met Learning Analytics kun je dat goed bestuderen.

 

Data, data en nog eens data


Real life data, welteverstaan. Doordat alle leerinstrumenten gekoppeld zijn aan internet is er een constante flow aan up-to-date gegevens, die d.m.v. dashboards toegankelijk en inzichtelijk gepresenteerd zijn. Zo heb je altijd real life grafieken, tabellen en gegevens bij de hand die met Learning and Development te maken hebben. Dat is handig voor lerende, teamleiders, managers die op de hoogte willen zijn van de meest recente data, (eigen) performance en leertrajecten binnen hun organisatie.

 

Learning Record Store


En wat nog handiger is: tegenwoordig kun je de data uit verschillende leerinstrumenten aan elkaar koppelen met een Learning Record Store: is een archief waarin je alle gegevens van leerders kunt verzamelen. Waarin je alle leerdata kunt ordenen en rangschikken. Zo zie je precies hoeveel mensen een leertraject volgen, welk traject ze volgen, via welk instrument ze dat doen en hoe lang ze ermee bezig zijn. Nog handiger: de data zijn eenvoudig te visualiseren. Zo kun je eenvoudig aan geïnteresseerden laten zien hoe de leertrajecten binnen je organisatie eruitzien. En dat allemaal in een toegankelijk dashboard.

 

Wat is de impact van leren op business (ROI van leren)?


Nog niet zo lang geleden werd leren en ontwikkelen gezien als kostenpost Medewerkers volgden een cursus en hun organisatie hoopte daarvan te profiteren. Of dat ook echt zo was, bleek maar zelden. Toch weten we allemaal dat leerinterventies kunnen leiden tot een hogere omzet, meer klanten of een hogere efficiëntie. Met Learning Analytics gecombineerd met performance data kun je dat daadwerkelijk (laten) zien en onderbouwen. En dat allemaal binnen de context van je eigen organisatie.

"1 in 5 companies don’t measure the impact of training in any form at all"

Building Capabilities for Performance, McKinsey & Company Survey (2015)

Stel: een medewerker volgt een training op het gebied van sales. Hoeveel procent gaat de medewerker dan daadwerkelijk meer verkopen na die training? Kun je ziekteverzuim verlagen door bepaalde opleidingen aan te bieden? Kun je het engagement binnen een team verhogen door een leerinterventie? Door data te koppelen van leren en performance toon je aan hoe relevant een leerinterventie is en hoe groot de impact ervan is op de organisatie.

 

Analyseren en informeren


Aan de ene kant kunnen organisaties met Learning Analytics uitstekend analyseren wat er allemaal gebeurt op het gebied van leren. Aan de andere kant is er een enorme behoefte binnen organisaties om stakeholders en geïnteresseerden te informeren over de (leer)processen. Met simpele dashboards kunnen organisaties in één oogopslag zien hoeveel mensen welke cursus hebben gevolgd, welke competenties er binnen een afdeling of organisatie aanwezig zijn en waaraan wordt gewerkt.

 

Kosten besparen met Learning Analytics


Dankzij Learning Analytics kunnen organisaties identificeren welke opleidingen wel en niet worden afgenomen. Wordt een e-learning nauwelijks gevolgd? Dan kan de organisatie een andere aanpak hanteren zodat de leerinterventie populairder wordt, of besluiten de training af te stoten. Je ‘real life’ziet precies wat wel en niet werkt. Ook al terwíjl je met een e-learning, MOOC of SPOC bezig bent.

“Companies pays lip services to the importance of developing skills, but have no evidence to quantify the value of their investment.”

McKinsey & Company (2014)

 

Real time interventies


Neem bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel. Zij zijn bezig met een Massive Open Online Course (MOOC) en analyseren data via Learning Record Store ‘Learning Locker’ Tijdens de MOOC doen ze ‘real life’ interventies. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een mail sturen aan alle deelnemers en vervolgens bekijken of de deelname aan de MOOC omhoog of omlaag gaat. De Kamer van Koophandel ziet wat het gedrag is van de deelnemers, en kan  ‘real life’ zien of hun leerinterventie werkt.

 

Toekomst: voorspellende data


Als organisaties veel (heel veel!) data hebben verzameld en vaak genoeg hebben getest, kunnen ze dankzij Learning Analytics en een Learning Record Store gaan voorspellen welke leerinterventie wat oplevert. De eerste stap naar een proactieve benadering van Learning & Development!

 

Data. Ik wil! En nu?


Begin met het bekijken van data per instrument. Heb je dat onder de knie? Overweeg dan een Learning Record Store om alle data uit meerdere instrumenten te koppelen en verder te kunnen analyseren. Richt je dashboard zo in dat het handig en overzichtelijk is voor jou. En dan: aan de analyse maar. Als je eenmaal met analyseren bent begonnen, wil je alleen maar meer en verder. Nieuwsgierig geworden? Heel goed. Bel ons gerust!

 

Deel met je omgeving

© Next Learning Valley 2020