In de huidige dynamische tijd – met continu nieuwe ontwikkelingen – is het cruciaal dat organisaties zich snel kunnen aanpassen. Met enkel het gebruik van traditionele leermethoden loop je het risico om altijd achter de feiten aan te lopen. Vandaar dat het bevorderen van social learning een onmisbaar onderdeel is van een dynamische leeromgeving. Sander vertelt:
Wat is social learning?
Social learning is een proces waarbij individuen kennis en vaardigheden verwerven door interactie met anderen. Het gaat verder dan formele training en omvat informele gesprekken, samenwerking en kennisdeling. Deze technieken kunnen overigens ook in het kader van formele training worden toegepast en daarmee verankerd worden in de bedrijfscultuur.
Zijn er voordelen?
Social learning heeft een groot aantal voordelen:
1. Productiviteit en betrokkenheid
a. Social learning bevordert een open uitwisseling van informatie binnen teams. Collega’s kunnen van elkaar leren, best practices delen en oplossingen vinden voor gemeenschappelijke uitdagingen.
b. Samen problemen oplossen en kennis delen versterkt de band tussen collega’s en creëert een gevoel van gemeenschap binnen het team.
c. Deze positieve teamcultuur wordt gekenmerkt door wederzijds respect en vertrouwen, wat de productiviteit ten goede komt.
2. Snellere probleemoplossing:
a. Flexibiliteit is in een snel veranderende wereld essentieel. Social learning stelt teams in staat om zich aan te passen aan nieuwe situaties en technologieën.
b. In plaats van te wachten op formele training, kunnen collega’s elkaar direct helpen met het vinden van oplossingen.
c. Dit versnelt de reactietijd bij problemen en vermindert stilstand.
Kan iedereen dat?
In principe kan er binnen elk bedrijf gebruik gemaakt worden van elementen van social learning. Deze kunnen ook naast huidige leerprogramma’s worden ingezet. Je hoeft niet in één keer over op iets anders. Het is belangrijk om social learning te faciliteren, zodat medewerkers hier vanzelf gebruik van gaan maken.
1. Zet social learning als activiteit in bij formele lessen. Medewerkers leren zo wat het is en hoe ze dit kunnen vormgeven.
2. Stap over naar een creatieve vergadercultuur, waarbij niet de presentatie van belang is, maar het samen denken over problemen en oplossingen.
3. Organiseer scholing op het gebied van coachen, creatief denken, brainstormen en feedback geven. Dit zijn skills die je medewerkers kunnen inzetten bij social learning.
4. Moedig formele en informele momenten aan waarop men van elkaar leert.
Wat doen onze klanten?
Binnen ons LXP zetten onze klanten de mogelijkheid in voor bijvoorbeeld het geven van reacties op ingeleverde opdrachten of andere content, of het discussiëren over de aangeboden leercontent in het systeem. Maar daarbuiten wordt ook gebruik gemaakt van het buddy systeem of meeloopdagen tijdens onboarding. Het doel hierbij is niet alleen de directe ondersteuning, maar ook het aanwakkeren van een cultuur van social learning, zodat je als team verder kunt groeien.
Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken?
Next Learning Valley helpt bij het uitrollen van social learning. Dat kan op verschillende manieren worden vormgegeven in ons StreamLXP en daarbuiten.
Wil je hier meer over weten? We staan je graag te woord.