< Ga terug

Leertechnologie implementeren kun je leren

Blogs

De inzet van nieuwe leerconcepten of -technologieën valt of staat met de implementatie ervan. Klinkt logisch. Toch zien we nog te vaak dat iets over de schutting wordt gegooid en dat medewerkers het ‘maar uit moeten zoeken met het nieuwe concept’. Daarom is een goed implementatieplan zo belangrijk. Zo’n plan bedachten de deelnemers van de Develhub Winter University eind maart 2022.

Onder begeleiding van expert social learning Kim Jooss en senior implementor learning innovation Hans Ramaker ging een enthousiaste groep uiteenlopende L&D’ers aan de slag met het co-creëren van een implementatieplan waarmee je een nieuwe visie op leren of een nieuw leerplatform goed uitrolt binnen je organisatie. Waar moet je op letten? Wat is handig? En wat vooral niet?

Implementatieplan de campagne

“Na een korte digitale introductie hebben Hans en ik vooral ons best gedaan om vrij weinig te zeggen”, lacht Kim. “Het idee van de workshop was dat de deelnemers zélf aan de slag gingen met het bedenken van een implementatieplan voor nieuwe leertechnologie.

Wat je in de praktijk vaak ziet, is dat L&D’ers binnen een organisatie al een tijdlang bezig zijn met een nieuwe visie op leren en bijbehorend leerplatform, maar dat het voor de medewerkers toch nog uit de lucht komt vallen omdat zij vaak pas na maanden lucht krijgen van die nieuwe visie en plannen. Vervolgens is het moeilijk om ervoor te zorgen dat iedereen het nieuwe platform of idee adopteert, omdat niet iedereen is meegenomen in die verandering.”

Succesklimaat creëren

“De workshopdeelnemers gingen mooi met elkaar in gesprek over hoe het eigenlijk zou moeten: de ambities, strategie en doelen van de organisatie op een rijtje zetten en onderzoeken hoe een nieuwe visie op leren daarbij aansluit. Waar lopen medewerkers nu daadwerkelijk tegenaan? En hoe communiceer je op een goede manier over die nieuwe manieren van leren of ontwikkelen?

Sowieso slim: beginnen met een pilot en een klankbordgroep optuigen die zich bezighoudt met het nieuwe platform. Ook handig: experts binnen de organisatie betrekken bij de contentontwikkeling. Op die manier zijn er steeds meer mensen die zich al met de nieuwe visie of het nieuwe platform bezighouden en die dat ook gaan rondbazuinen. En als je iets een pilot noemt, voelen medewerkers meer ruimte om te experimenteren. Nadat je de pilot hebt afgerond, kun je dat ook vieren (heel belangrijk). Om vanuit daar het platform verder uit te rollen. De aanloop is dan misschien langer, maar het effect van de verandering is dan wel groter.”

Evalueren en opschalen

“Zodra de eerste successen gevierd zijn, begint het evalueren: wat gaat er goed, wat kan er beter? En dan kan het opschalen beginnen. Neem de marketingcommunicatieafdeling mee om te roeptoeteren dat er iets gaande is en laat steeds meer mensen kennismaken met de nieuwe leervisie en de bijbehorende leertechnologie. Uiteindelijk komt het moment dat iedereen ‘over’ is naar het nieuwe platform. Juist dan is het belangrijk om continu te blijven verbeteren. Implementatie stopt vaak als iedereen in het nieuwe platform zit, maar dat is zo zonde. Blijf het juist onder de aandacht brengen en pas het idee achter de ‘Learning Accelerator’ toe!”

Learning Accelerator?

“Ik vergelijk de Learning Accelerator vaak met mijn opleiding Informatica”, legt Kim uit. “Daar zeiden ze altijd: we leiden je op voor een baan die er nu nog niet is. En om je daarop voor te bereiden leren we je vooral een houding aan, zodat je niet meer afhankelijk bent van de content of van een platform, maar kunt leunen op je eigen lerende vermogen. Dit doen wij ook met de Learning Accelerator: we meten de motivatie, zelfredzaamheid en betrokkenheid van medewerkers. Deze data visualiseren we in een dashboard. Op basis van deze dashboards kun je als organisatie interventies plegen. Zo kun je bijvoorbeeld de motivatie van de medewerker verhogen door aandacht te besteden aan het belang van zijn rol binnen de hele organisatie.

Conclusie

Tijdens de workshop hebben we samen een implementatieplan ontwikkeld. Het was het mooi om te zien dat iedereen gaandeweg ontdekte dat een nieuwe visie op leren écht begint met het meenemen van iedereen binnen de organisatie. Binnen Next Learning Valley zeggen we vaak tegen elkaar dat onze trajecten echt verandertrajecten zijn, en dat bleek nu opnieuw.”

Het implementatieplan ingevuld tijdens de Develhub Winter University workshop.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Aarzel niet en neem contact met ons op.