“Het leuke van implementeren is dat je een hele grote kijk op de organisatie nodig hebt. Zowel top down als bottom up. Een van de belangrijkste voorwaarden van succes is de flexibiliteit van managers en medewerkers. Ik help mensen graag flexibel te worden zodat ze mee kunnen gaan met grote veranderingen. In mijn ervaring doorloopt iedere organisatie vier fasen bij de implementatie van het LXP.”
“Een goede probleemanalyse en een duidelijk meetbaar doel vormen de basis, het fundament waarop je het implementatieproces van het LXP aangaat. Kijk niet naar bestaande middelen, denk oplossingsgericht. Zodra het fundament van het proces staat, communiceer je vol enthousiasme over de nieuwe visie en leertechnologie. Presenteer de vernieuwingen als een cadeautje. Communiceer over de plannen, het globale tijdspad en de ‘what’s in it for me’ voor zowel managers als medewerkers.
Wat ik soms zie bij grote bedrijven, is dat er op hoog niveau een probleemanalyse wordt gemaakt. Vervolgens wordt het probleem in stukjes gehakt en komt er, via verschillende managementlagen, slechts een klein deel bij de HR-afdeling terecht. Die kennen niet het hele plaatje en kunnen onmogelijk bijdragen aan de oplossing van het grote probleem.
Communicatie is dus van onschatbare waarde. Wees daar vooral creatief in. Bedenk een inspirerende naam voor het LXP met een positieve lading en creëer een mooie huisstijl voor de herkenbaarheid. Voor managers kun je een extra communicatiepakket maken met video’s of een sneak peak om nieuwsgierigheid te wekken.”
“Stel een pilot-groep samen die het LXP als eerste mag gebruiken. Presenteer dat vooral als een voorrecht. Wie je absoluut aan moet haken? De influencers uit je organisatie, specialisten, de ondernemersraad, HR en Privacy & Security. Die laatste is van enorm belang voor de uitrol. Social Learning is een van de pijlers binnen het LXP, er zal veel kennis en informatie gedeeld worden. Privacy & Security weet wat er binnen jouw bedrijf mag en kan. Als zij pas in een latere fase worden aangehaakt, kan dit voor weerstand en vertraging zorgen. Ik heb bij verschillende bedrijven zien gebeuren dat een implementatie na fase 2 werd ingetrokken. Het kost heel veel tijd en energie om dat achteraf weer recht te zetten.
Je neemt de pilot-groep mee in de visie achter het LXP en je laat zien waarom elke medewerker er voordeel uit kan halen. Zo creëer je een eerste groep medestanders. Zodra zij hun enthousiasme delen met andere medewerkers zal de wens om deel te nemen groeien. Dat stimuleren we met de communicatie. Je kunt vervolgens andere medewerkers druppelsgewijs toelaten tot het systeem of wachten op de grote lancering. Die lanceerdatum moet wel bekend zijn zodat ernaar uitgekeken kan worden. Hou het enthousiasme warm.”
“Het moment is daar: iedereen kan in het LXP. Maak er een feestje van. Communiceer dat de organisatie investeert in de medewerkers en waarom het zo belangrijk is voor ieders eigen ontwikkeling. Vraag leden van de pilot-groep om blogs te schrijven of video’s op te nemen om het gebruik van het LXP te stimuleren. Wees creatief in het delen van successen.
Ondertussen houd je de data in de gaten. Check hoeveel gebruikers er inloggen en daadwerkelijk iets op het LXP ondernemen. Activatie is ontzettend belangrijk. Mensen komen terug als ze de waarde van het platform hebben ontdekt.”
“In het begin zal er veel ingelogd worden in het LXP. De lijn stijgt sterk. Daarna vlakt hij af en als je dan niks doet, stort hij in. Om dat te voorkomen is het belangrijk om de basis te verstevigen. Best practices van gebruikers delen is zeer effectief. Ook data speelt een belangrijke rol. Je kunt zien hoe vaak er wordt ingelogd, wat gebruikers consumeren, waar ze naar zoeken en hoeveel informatie zij delen. Aan de hand van deze data kun je medewerkers op alle vlakken stimuleren. Deel bijvoorbeeld wat de best gelezen blog is en communiceer nieuwe functionaliteiten van het platform. Kortom; laat geen kans onbenut om positieve aandacht te vestigen op het LXP.
Evaluatie is misschien niet de populairste stap maar wel een belangrijke. Toets of de gestelde doelen behaald worden. Stel KPI’s bij en toets opnieuw. Alleen dan weet je of je LXP-implementatie een succes is. Analyseer de data die het systeem genereert en evalueer het gebruik bij de medewerkers. Daar leer je van en het helpt je het LXP te blijven vernieuwen en daardoor de ontwikkeling van de medewerkers te verbeteren.”
Het doel van het LXP is niet om het platform levendig te houden maar om gebruikers zich te laten ontwikkelen. Verlies de focus op ontwikkeling dus nooit uit het oog in de communicatie.”
Hieronder zie je de vier fasen van een succesvolle LXP-implementatie gevisualiseerd:
“Zit je midden in een LXP-implementatie en kun je hulp gebruiken? Of heb je waardevolle ervaringen met een LXP-implementatie die zeker het delen waard zijn? Ik ben heel benieuwd. Laat het me weten!”
Ps. Binnen Next Learning Valley hebben we onze eigen LXP binnen de Learning Suite: StreamLXP. Wil je daar meer over leren? Aarzel dan niet en neem contact met ons op.