2 5

Succesvolle SPOC over vruchtbare kringlooplandbouw

Social Learning | blog
Samen praktijkvoorbeelden uitspitten, grip krijgen op boerderijdata en nieuwe verdienmodellen voor agrariërs onderzoeken. Ruim 360 deelnemers schreven zich in voor de SPOC ‘Online Kringloop Coach’. Een greep uit de reacties: ‘leuk om te doen, bedankt voor het vele voorwerk!’, ‘jullie hebben een mooi product in handen dat vele mogelijkheden biedt!’ en ‘op deze manier mogen meer cursussen worden ingericht!’


In het online sociale leerprogramma gingen Zuid-Hollandse boerinnen en boeren, agrarische adviseurs, beleidsmakers, agrarische studiegroepen en leraren met elkaar in gesprek over kringlooplandbouw. Initiatiefnemer Josien Kapma van Farmhack: “De basis van leren in een SPOC is sterk en sociaal, veel beter dan een vage e-learning.”

  • Doel: kennis uitwisselen over kringlooplandbouw

  • Doelgroep: Zuid-Hollandse boerinnen en boeren, agrarische adviseurs en studiegroepen, beleidsmakers en leraren

  • Duur: 4 weken

  • Deelnemers: 360


 

Veel inschrijvingen


“Als je een waardevol leerprogramma gratis kan aanbieden, is het al gauw populair. Toch hadden we niet verwacht dat 360 mensen zich zouden inschrijven voor onze SPOC. Voor een eerste keer is dat meer dan bemoedigend!” vertelt Josien. “Een SPOC is trouwens een Small Private Online Course: een online leerprogramma waarin deelnemers filmpjes en andere vormen van content zien, punten kunt scoren met hun leerervaringen en met elkaar in discussie gaan. Stream LXP werd daarbij ingezet als leerplatform. Zelf was ik een van de ‘facilitators’: de begeleiders die het sociaal leren op gang helpen en houden.”

 

Brede groep deelnemers


“Wat ik extra leuk vond, is dat het echt een ‘netwerk-SPOC’ is geworden. Meestal vinden SPOCs plaats in één organisatie, op één afdeling of binnen één team. Bij onze kringlooplandbouw-SPOC werd dat breder getrokken: boeren en boerinnen bespraken van alles met beleidsmakers, mensen van het waterschap en (agrarische) adviseurs. Dat is hartstikke waardevol.”

 

Kringlooplandbouw


“Kringlooplandbouw is hét landbouwthema voor de komende jaren. Wat is het? Hoe werkt het? En kan het überhaupt in een land dat bekend staat om de export van landbouwproducten? In de SPOC gingen we op onderzoek uit om te zien hoe kringlooplandbouw eruitziet op het boerenbedrijf. Deelnemers kregen duidelijke basisinformatie, praktische voorbeelden en koplopers uit de regio lieten zien wat er nu al mogelijk is.”

 

Vier weken, vier onderwerpen


“De SPOC duurde vier weken. Elke week kwam een ander onderwerp aan bod en elke dag kregen deelnemers een filmpje te zien: over kringlooplandbouw in het algemeen, over kringloop in je eigen bedrijf, over data en over biodiversiteit en nieuwe verdienmodellen. In de filmpjes kregen deelnemers bijvoorbeeld uit uitleg, of zagen ze interview met een collega-boer of -boerin. Daarover kon je met elkaar kennis delen. Superleuk om te zien wat in zo’n sociale leeromgeving gebeurt!”

Tip voor andere facilitators: stuur óók mails


Tip van Josien: “Stuur regelmatig waardevolle mails om deelnemers (weer) bij de SPOC te betrekken. Het is nou eenmaal een feit dat online leren vrijblijvender is en er soms mensen afhaken. Om dat effect te minimaliseren, stuurden we drie keer per week een mail met pareltjes uit de discussies die op dat moment plaatsvonden en een samenvatting van de belangrijkste onderwerpen. Dat vraagt wat meer tijd en werk van de facilitators, maar het is het waard!”

 

 Zeker voor herhaling vatbaar


“We willen dit zeker nog een keer doen. Het is een fantastische manier om kennis te delen en je zou gek zijn als je die kans laat liggen. Een herhaling in Zuid-Holland kan, maar ook in andere delen van Nederland is dit een mooie kans. En een vervolg-SPOC behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. De basiscontent bestaat nu, de facilitators hebben inmiddels ervaring, alleen er zijn kosten aan verbonden: het blijft voor de facilitators een arbeidsintensief proces. Zeker als je in volgende SPOCs de deelnemers ook gaan mailen.”

 

Over de initiatiefnemers


Josien Kapma is oprichtster en eigenaar van Farmhack, een organisatie die agrariërs bewust wil maken van de innovatiekansen van digitalisering. Samen met haar collega Linda was zij de trekker van de SPOC ‘Online Kringloop Coach’. Ook netwerkorganisatie LTO Noord, de vereniging van en voor agrarische ondernemers in de negen provincies boven de Maas was nauw betrokken bij de ontwikkeling van en begeleiding tijdens de SPOC. De inhoudelijke kennis en contacten met koplopers in de regio werd mede mogelijk gemaakt door Boerenverstand.

Deel met je omgeving

© Next Learning Valley 2020