2 5

SPOC Veilige zorg voor kinderen overtreft verwachting

Social Learning | blog
De SPOC ‘Veilige zorg voor kinderen’ van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie telde 238 deelnemers en was een groot succes. De ambitie van het Prinses Máxima Centrum is om ieder kind met kanker te genezen met optimale kwaliteit van leven. Daarom zetten ze in op een state-of-the-art opleidingsprogramma voor onder andere verpleegkundigen, artsen en apothekersassistenten.

 

Marlies Kraamer - van Himbergen is L&D-businesspartner bij het Prinses Máxima Centrum. Ze vertelt: “Het aantal inschrijvingen voor de SPOC overtrof de verwachting. Blijkbaar sluit een training of opleiding in deze vorm goed aan bij de verwachtingen van onze doelgroep; we hebben een groot aantal relatief jonge medewerkers. De reacties waren positief en er is veel kennis gedeeld. We gaan deze leervorm zeker vaker inzetten.”

 

Wat is een SPOC ook alweer?


Een SPOC is een Small Private Online Course; kleiner dan de iets bekendere MOOC (Massive Open Online Course), waarbij de doelgroep besloten is. Een SPOC is een omgeving waarin je digitaal, sociaal en gepersonaliseerd kunt leren. In een SPOC worden onder meer stimulerende, open vragen gesteld, ontstaat sociale verbinding, worden discussies gevoerd en kun je betekenisvolle beknopte content bekijken, zelf uploaden en delen. Als leerplatform is StreamLXP gebruikt. Het Learning Experience Platform van Next Learning Valley, waarin je ook online courses kunt ontwerpen en ontwikkelen.

 

Jonge doelgroep


Marlies gaat verder: “We kozen voor een vernieuwende onderwijsvorm om nadrukkelijk de relatief jonge doelgroep binnen het Prinses Máxima Centrum aan te spreken. Deze jonge doelgroep is gewend om via online platforms te communiceren, bijvoorbeeld via Facebook, Instagram en WhatsApp. Andere werkvormen als klassikaal onderwijs of een traditionele e-learning gericht op kennisoverdracht, worden snel als ouderwets gezien. Daarom heb ik samen met kinderoncoloog Natasja Dors deze SPOC opgezet.”

 

Hoe de SPOC eruitzag


De SPOC Veilige zorg voor kinderen duurde een maand. In die maand werd de inhoud van de opleiding online aangeboden in filmpjes met casuïstiek. Marlies: “De 238 artsen, verpleegkundigen en apothekers(assistenten) werden uitgedaagd om online te reflecteren op hun eigen handelen, elkaar feedback te geven en met elkaar in discussie te gaan.

 

De moderatoren waren specialisten uit de praktijk die discussies volgden, aanwakkerden en aanstuurden. Denk aan kwaliteitsmedewerkers, verpleegkundigen en materiedeskundigen. Zij maakten tijd in hun agenda’s vrij om in te kunnen gaan op discussies rond ‘hun’ onderwerpen. Er gebeurde zoveel in de SPOC dat ze soms een beetje werden overspoeld, maar we hebben er hele goede en waardevolle opmerkingen uitgehaald!”Versterkt door themaweek


De SPOC Veilige zorg voor kinderen is ingezet tijdens een themaweek over VMS thema’s: veiligheidsmanagementsystemen waarmee zorginstellingen en ziekenhuizen risico’s signaleren en verbeteringen in patiëntveiligheid doorvoeren. Marlies: “De themaweek versterkte het succes van de SPOC enorm. Casussen uit de SPOC kwamen in die week opnieuw aan bod als voer voor discussie en er werden veel praktijkervaringen gedeeld. We denken dat een offline evenement waar medewerkers zich sociaal aan binden het succes van een SPOC echt vergroot.”

 

Verbeterborden


“De reacties in en op de SPOC waren positief. Deelnemers reageerden veel en vaak op de open vragen die we stelden. We vroegen daarbij naar de praktijk: herken je dit, werkt het zo voor jou? Daarnaast hebben we verbeterborden ingezet, waarop deelnemers ideeën, tips en concrete suggesties voor elkaar en over de verschillende onderwerpen konden plaatsen. Hiervan is veel gebruikgemaakt.”

 

Leerpunten en tips


“In die volgende SPOCs passen we toe wat we uit deze hebben geleerd”, somt Marlies op:

  •  SPOCs mogen nog minder schools: zo kunnen we filmpjes doorklikbaar maken en hoeven we niet te sturen op 100% voltooiing;

  • Nog meer vragen gebruiken die échte discussie oproepen;

  • Moderators goed inzetten (dat is cruciaal); en daarin rekening houden met de tijd die dat kost;

  • SPOCs ‘blended’ maken: dus mixen met offline activiteiten zoals een themaweek;

  • Kleinere groepen kiezen.


 

De SPOC komt in het Leerportaal van het Prinses Máxima Centrum als e-learning module. De investering in inhoud blijft hierdoor geborgd; de inhoud is namelijk hetzelfde, alleen de onderlinge discussie is niet meer mogelijk. “Andere SPOCs staan nog niet concreet op het programma, maar het borrelt wel. Wat mij betreft gaan we hiermee verder!”

 

Meer lezen over SPOCs in de praktijk? Lees het verhaal van ROC Rivor en Farmhack.

Deel met je omgeving

© Next Learning Valley 2020