5 5

Social learning in de FoodforCare Academy

Social Learning | blog

Kennis bij werknemers up-to-date houden, opfrissen en leren van en met elkaar: dat was de wens van FoodforCare, een organisatie die een unieke voedingsformule ontwikkelt voor patiënten in ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland. Lotte Brands, moderator van de FoodforCare Academy, vertelt over hun eerste social learning-cursus.


“Social learning is voor ons een hele nieuwe manier van leren. We zijn overgestapt van e-learnings naar creatiever en sociaal leren: speels, met collega’s en gericht op de praktijk. Als moderator heb ik zelf ook veel geleerd!”


 

Nieuwe manier van leren
 

De FoodforCare Academy zocht naar een nieuwe manier van trainingen geven. Voorheen werd vooral kennis getest en miste de koppeling met de praktijk en met collega’s. “Social learning biedt veel mogelijkheden voor onze Academy”, legt Lotte uit.


“Zo kunnen deelnemers discussies starten en hebben ze de ontwikkeling van hun eigen leren zelf in de hand. Ze testen hun kennis, delen praktijkervaringen en leren samen. We merken dat deelnemers enthousiast worden van het feit dat zij hun mening mogen laten horen, vragen kunnen stellen en de input van collega’s kunnen bekijken in de cursus.”


 

Schakelen van e-learning naar social learning


“Een hele nieuwe manier van leren voor medewerkers, betekent ook een nieuwe manier van cursussen ontwikkelen voor ons”, vertelt Lotte. “Mijn collega Roos Duijts en ik zijn diëtisten bij FoodforCare en houden ons bezig met leren en ontwikkelen. Jos Maassen en John van Erp van Next Learning Valley hebben ons geholpen bij social learning. Stap voor stap hebben we de nieuwe cursussen in de FoodforCare Academy ontwikkeld. Vooral de vraag ‘welke vraag stel je en wat is je doel hierbij?’ kwamen we vaak tegen. Ook het bepalen van XP’s (experience punten), de cursusinstellingen en -indelingen en het bepalen van onze rol als moderator waren belangrijke onderdelen tijdens de ontwikkeling van de cursus.”


 

Voordelen van social learning 


Lotte: “Doordat je als moderator én als deelnemer veel verschillende soorten content kan toevoegen, zijn er veel meer mogelijkheden om de kennis van de medewerkers uit te breiden. We koppelen die content en bijbehorende vragen aan praktijksituaties. Resultaat? De inhoud wordt persoonlijker en nieuwe kennis kan direct in de praktijk worden toegepast. Bovendien trainen we deelnemers op een creatieve, speelse en betrokken manier.”


 

Veelbelovende reacties


“Niet alleen wij zijn enthousiast over de nieuwe manier van leren. Ook professionals die ons hebben geholpen in de ontwikkeling van de cursus – diëtisten van het Radboud UMC - zien veel voordelen van social learning en zijn tevreden met de content. Net als de teamleiders die klaar staan voor vragen van de medewerkers op de werkvloer. Zij stellen: ‘een vooruitgang is het zeker, we zijn er erg blij mee.’ En de deelnemers zelf zijn positief:


 Erg leerzaam en vooral heel fijn om je geheugen op te frissen op een leuke en speelse manier met veel afwisseling.


Wat een leuke manier van leren zeg! Als opleidingskundige in opleiding word ik hier heel vrolijk van. Leuk dat je wordt uitgedaagd om te reageren omdat je er dan punten mee verdient, dat werkt heel goed! Ook heel tof dat je kunt zien wat anderen gereageerd hebben. Zo leer je met en van elkaar, dat is de beste manier om iets te leren.


Ik ben heel enthousiast, echt een vooruitgang wat betreft de vorige online trainingen! Het hoeft niet veel tijd in beslag te nemen omdat je het kunt opdelen in kleine stukjes.


 

Lotte’s tips voor moderatoren  1. Maak vragen persoonlijk en koppel ze aan de praktijk

  2. Geef deelnemers de kans om hun mening te laten horen, zodat je die mee kunt nemen in de ontwikkeling van je (cursus)aanbod.

  3. Houd balans in je rol als moderator. Je hoeft niet alle reacties en leerobjecten te controleren. Juist het motiveren, waarderen en combineren van inbreng van deelnemers is belangrijk.

  4. Zorg ervoor dat je rol als moderator bekend is bij de deelnemers, zodat zij weten waar ze terecht kunnen voor vragen en zich vrij voelen om in gesprek te gaan.


 

Hoe verder?


In de FoodforCare Academy komt iedere maand een cursus online, zodat de medewerkers het hele jaar door worden getraind. Momenteel zijn ze ook bezig met een module voor medewerkers in de zorg. Benieuwd naar de FoodforCare formule, neem gerust een kijkje op hun site: www.foodforcare.nl. En heb je vragen? Mail dan gerust naar roos.duijts@foodforcare.nl of lotte.brands@foodforcare.nl.

Deel met je omgeving

© Next Learning Valley 2020