5 5

Skills-based Learning in onze eigen NLV Community

Learning Analytics | blog

Van en met elkaar leren. Daar geloven we in. En dan is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Sinds januari 2021 bouwen we daarom vanuit Next Learning Valley aan onze eigen NLV Community. Hierin kunnen wij, samen en met onze klanten:
 • kennis en ervaring delen
 • netwerken
 • best practices aan elkaar laten zien
 • en continu up to date blijven op het gebied van leren.
Leuk én leerzaam.


Afgelopen maand waren klanten als VodafoneZiggo, Knowhouse, Empoweryou, UWV en een nieuwe naam die we binnenkort bekend maken (tromgeroffel) aanwezig bij een toffe sessie in onze NLV Community. Eentje die ging over Skills-based Learning. Wat is het? Waarom wil je het? En hoe implementeer je Skills-based Learning succesvol in je eigen organisatie? Onze eigen Senior Implementor Learning Innovation Hans Ramaker vertelde er enthousiast over.


Foto: impressie NLV Community bijeenkomst over Skills-based Learning

Wat is leren eigenlijk?

Welke kant ga ik op, wat wil ik eigenlijk leren? Ontdekken wat je leerdoel is. Dat is het startpunt voor het klassieke leermodel waarbinnen competenties centraal staan. Als je hebt ontdekt wat je leerdoel is, begin je met het opbouwen van kennis via training. Dan ga je oefenen met het toepassen van die kennis en ervaring opdoen om vervolgens te ontdekken wat je goed kunt en hoe goed je dat kunt binnen je beroep.

Visualisatie klassiek leermodel

Je leert het meest tijdens het uitvoeren van je werk. Leren door te doen. Dat bleek ook in de NLV Community. En dat is dus precies waarom Skills-based Learning zo effectief is.

 
Wat is skills based learning?

Quote: skills zijn bouwstenen.

Skills of vaardigheden zijn bouwstenen. Bouwstenen die je nodig hebt om je organisatie en je medewerkers succesvol, toekomstbestendig en groeiend te houden. Met Skills-based Learning doorloop je als lerende in feite een omgekeerd leermodel. Je voert dagelijks je taken uit binnen je werk. Daar heb je verschillende skills voor nodig. Soms merk je misschien dat bepaalde taken beter kunnen. Of dat je taken veranderen, waardoor de vaardigheden die je ervoor nodig hebt óók veranderen.

Dan is het handig als je gaat oefenen met nieuwe situaties, of met andere taken. Vervolgens ga je alleen die kennis opdoen die je nodig hebt om die nieuwe taken en vaardigheden goed uit te voeren en ontdek je vervolgens: wat wil ik eigenlijk nog meer leren? Wat wil ik nog meer kunnen? En vanuit daar ga je weer verder met - Skills-based Learning.

Visualisatie nieuw leermodel: Skills-based Learning

De voordelen? Dat zijn er nogal wat.

Waarom - Skills-based Learning?

Organisaties die inzetten op skills hebben een (strategische) voorsprong in de markt. Waarom? Nou, hierom:

 • Omdat je met Skills-based Learning beter en sneller talentbeslissingen maakt

 • Omdat je zo je medewerkers blij houdt en nieuw talent aantrekt

 • Omdat je met Skills-based Learning concurrerend blijft in de toekomst

 • Omdat je kunt bepalen welke skills er in jouw organisatie beschikbaar zijn én waar je een tekort aan hebt

 • Omdat je kunt bepalen welke skills er nodig zijn voor bepaalde rollen binnen je organisatie en je dus ook kunt aangeven welke vaardigheden huidige medewerkers nodig hebben om hun rol goed te vervullen

 • Omdat je kunt adviseren naar welke rol een medewerker kan doorgroeien

 • En omdat je medewerkers kunt certificeren (en belonen) op basis van vaardigheden, in plaats van (alleen) op opleidingsniveau


 
Hoe implementeer je skills based learning?

Een nieuwe manier van leren aanleren  is niet niks. Drie belangrijke uitgangspunten om Skills-based Learning binnen jouw organisatie te implementeren:

 • Communiceer helder en duidelijk over de nieuwe leervisie (Skills-based Learning dus) en onderstreep het belang van vaardigheden. Het gaat om wat je kunt niet om wat je kent of vroeger gekend hebt. Zo weet iedereen binnen je organisatie dat de manier van leren voortaan anders verloopt.

 • Leer van de experts binnen je organisatie welke vaardigheden belangrijk zijn om taken succesvol te kunnen uitvoeren. Vraag dus je medewerkers: wat heb je nodig om jouw werk goed te kunnen doen?

 • Stimuleer persoonlijke ontwikkeling en ga uit van een bottom up approach. Geef erkenning aan goed gedrag en stimuleer inspirerende voorbeelden.


Onmisbaar bij deze leervisie zijn: coaching en waardevolle leertechnologie. Zonder coaching en begeleiding is het nou eenmaal moeilijker om tot ontwikkeling te komen. En zonder leertechnologie mis je heel veel waardevolle informatie. Als medewerker én als organisatie. Binnen een online leeromgeving kunnen medewerkers eerder skills identificeren, worden ze eerder geactiveerd om tot leren te komen, ontwikkelen ze zich sneller en kunnen ze ook meten toepassen wat ze hebben geleerd.

Quote: voordeel van Skills-based Learning

Organisaties komen tot bloei, zien eerder wie wat goed kan en doet en meet waar het beter kan. Met die inzichten kan jij je als bedrijf als koploper in de markt positioneren en trek je nog meer getalenteerde medewerkers aan. Win-win!

 
Meer weten?

Meer weten over Skills-based Learning? Neem contact op met NLV of mail direct met Hans.

Hans Ramaker

Senior Implementor Learning Innovation

Deel met je omgeving

© Next Learning Valley 2020