5 5

SaaS: Social as a Service?

Social Learning | blog
Wat Software as a Service betekent voor L&D

SaaS. Wat moet Learning & Development ermee? Je ziet die afkorting overal en denkt meteen: dat is iets voor de IT-afdeling. Soms wel. Soms ook niet. In deze blog beantwoorden we drie vragen:


  • Wat is SaaS?

  • Wat zijn de kenmerken van een SaaS-platform?

  • Wat betekent SaaS voor professionals die zich bezighouden met leren en ontwikkelen?


SaaS is de afkorting van Software as a Service, ook weleens software on demand genoemd. Software die als een online dienst wordt aangeboden. Ons ‘eigen’ leerplatform Stream LXP (voorheen Curatr genaamd) is een SaaS-platform. Op dit Learning Experience Platform (LXP) kun je op innovatieve wijze leren: sociaal en gepersonaliseerd.

 

Wat betekent Software as a Service?


Software as a Service houdt in dat je als gebruiker geen software aanschaft, maar in plaats daarvan voor een periode een contract afsluit voor een bepaald aantal gebruikers. De SaaS-aanbieder zorgt voor de installatie, het onderhoud en het beheer van de software. Gebruikers benaderen de software over het internet, of beter gezegd, via de cloud bij de SaaS-aanbieder.

Stream LXP, het leerplatform dat veel organisaties en onderwijsinstellingen inmiddels gebruiken, is zo’n SaaS-platform. Learningpool, onze exclusieve partner in Engeland, is de SaaS-aanbieder. Zij regelen bijvoorbeeld de hosting en de veiligheid. Jij als organisatie of onderwijsinstelling hoeft daar dus niet zelf over na te denken.

 

Wat zijn de kenmerken van een SaaS-platform?


Wij hebben er zeven gevonden. Aanvullingen zijn uiteraard altijd welkom (zie ‘Meer weten’)!

1.     Géén installatie. Gebruikers hoeven de software niet aan te schaffen of te installeren. En dus hoeven geen investeringen te doen die over een aantal jaren moeten worden afgeschreven.

2.     Overal toegankelijk. De SaaS-oplossing is toegankelijk vanaf elk toestel met een internetverbinding.

3.     Schaalbaarheid. Klanten nemen alleen af wat ze nodig denken (in aantallen gebruikers). Je kunt dit trouwens ook gemakkelijk aanpassen. Van tientallen gebruikers tot meer dan 10.000 gebruikers.

4.     Security. De SaaS-aanbieder of -leverancier levert het hoogste niveau van beveiliging.

5.     Service Level Agreement (SLA). De SaaS-aanbieder beschikt over een Service Level Agreement (SLA). Hierin staan de beschikbaarheid en de prestaties van het platform en de service die zij leveren. Bij Stream LXP zie je zowel onszelf (Next Learning Valley) als Learningpool (de SaaS-aanbieder) terugkeren in de SLA.

6.     Continu doorontwikkelen. Je hoeft je als gebruiker niet bezig te houden met het bedenken, ontwikkelen en implementeren van nieuwe functionaliteiten. Dat regelt de SaaS-aanbieder namelijk allemaal. Houd er rekening mee dat verbetermogelijkheden altijd bespreekbaar zijn, maar dat de SaaS-aanbieder in principe eindverantwoordelijk is en beslist welke veranderingen worden geïmplementeerd.

7.     Updates. Op regelmatige basis voert de SaaS-aanbieder automatische updates door. Dit zijn updates op het gebied van gebruiksvriendelijkheid (UX) voor zowel de eindgebruiker (lees: lerende), als voor ontwikkelaars van bijvoorbeeld online courses en learning experiences in ons LXP. Maar het zijn zeer zeker ook updates op het gebied van het didactische concept, zoals social learning en gepersonaliseerd leren. Learningpool is een van de meest innovatieve edtech-aanbieder ter wereld en voert daarom vele kleine én grote updates door. En gelukkig maar!

 

Wat betekent dit voor L&D’ers?


SaaS-oplossingen brengen veel voordelen met zich mee. Het is ideaal dat de SaaS-aanbieder verantwoordelijkheid is voor de doorontwikkeling, beveiliging en toegankelijkheid van het product. IT- en securityafdelingen van organisaties zijn dan ook blij met de eerste zes punten hierboven.

Punt zeven (Updates) is aan de ene kant ontzettend handig, maar betekent ook dat onderwijs- en opleidingskundigen (L&D’ers) en ontwikkelaars die direct met het LXP werken, continu op de hoogte moeten blijven van de laatste updates. Zowel op het vlak van UX áls op het vlak van didactiek. Uiteraard is het onze plicht om jou hierin mee te nemen. Daarom is de professionele Zendesk ingericht, waar je via vraag-en-antwoord contact kan zoeken met Learningpool, onze SaaS-aanbieder. Ook roepen we jullie op om zelf verantwoordelijkheid te nemen, en je te verdiepen in en te profiteren van de nieuwste updates in ons LXP dat met iedere update een beetje beter, veiliger en/of gebruikersvriendelijker wordt.

 

Meer weten?


Heb je vragen over Stream LXP? Mail dan naar jmaassen@nextlearningvalley.com of fwalgering@nextlearningvalley.com

Deel met je omgeving

© Next Learning Valley 2020