5 5

Recap MOOC Personalized Nutrition

Social Learning | blog
Het wordt steeds drukker op onze planeet. Dat betekent nogal wat voor onze leefomgeving, voedselproductie en leefstijl. Wat er nodig is? Duurzaam innoveren. En daar kunnen we (jong) talent met frisse ideeën goed bij gebruiken. Het project Talent for Food & Life Sciences, ondersteund door de provincie Gelderland en ESTI het Ecosystem Thinking Instituut, zet in op meer talent in de sector Agri, Food en Life Sciences via een mooie samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheden.

 

MOOC Personalized Nutrition

 

Doel van het project?

Het groeiende tekort aan talent in de sector Food & Life Sciences oplossen en de aantrekkingskracht en de zichtbaarheid van die sector in de provincie Gelderland prominenter neerzetten. Het ecosysteem rondom Food & Life Sciences in en voorbij Wageningen versterken door gezamenlijk inhoud voor de MOOC te ontwikkelen en kennisdeling en ontwikkeling te stimuleren.

 
Hoe dan?

Inmiddels hebben we met betrokken samenwerkingspartners een MOOC uitgerold: een Massive Open Online Course. Een online leerplatform waarin we samen kennis delen. Waarin bedrijven en overheden samenwerken aan het verzamelen van content, van en met elkaar (sociaal) leren en op die manier talent behouden en aantrekken op het gebied van Food, Agri en Life Sciences. Meer MOOCs volgen in 2022.

 
Eerste MOOC: personalized nutrition

Personalized Nutrition is kortgezegd een passend voedingsadvies dat perfect aansluit bij jouw persoonlijke voedingsbehoefte. Denk aan vragen als: welk effect heeft cafeïne op jouw lichaam? Welk voedingspatroon past bij jouw lichaam? En: hoe komt het dat jij koriander naar zeep vindt smaken en je buurman niet? Uit onderzoek blijkt dat een persoonlijk advies veel beter werkt dan een ‘one-size-fits-all-aanpak’.

Bij deze MOOC zijn verschillende partijen en moderatoren betrokken. De moderatoren stimuleren het delen van kennis tussen de verschillende deelnemers (social learning) en hebben zelf ook kennis van zaken. Belangrijke spelers zijn:

  • Lotte Brands, diëtist bij FoodforCare

  • Cees Brouwer, eigenaar van CJ Brouwer Consultancy en adviseur op het gebied van verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt

  • Nard Clabbers, voedingsdeskundige en chief security officer van personalized nutrition start-up Happ

  • Femke de Gooijer, PhD op het gebied van Human Nutrition and Health

  • Wil van Loon, manager Family/Adult Nutrition bij FrieslandCampina

  • Rick Wielens, co-founder van het Ecosystem Thinking Instituut, betrokken bij ontwikkeling en versterking van ecosystemen.

  • Next Learning Valley, verzorger van de digitale leeromgeving waarin de MOOCs draaien en expert op onderwijskundig gebied


 
Samen staan we sterk

Om de samenwerking tussen organisaties in het ecosysteem in en rond Wageningen te versterken zijn initiatieven nodig die mensen de kans geven voor zinvolle interactie. Door het samen ontwikkelen en uitvoeren van de MOOC wordt naast waardevolle kennis ook verbinding gemaakt tussen organisaties die op het gebied van personalized nutrition actief zijn en elkaar nu op inhoud hebben leren kennen tijdens dit proces, aldus Rick Wielens van ESTI.  “Het leukste vind ik dat je als moderator nieuwe inzichten opdoet, de antwoorden van deelnemers aan elkaar verbindt en op die manier de kennis van alle deelnemers vergroot”, vertelt Lotte Brands, diëtist bij FoodforCare. “Vol energie zet ik me in voor productontwikkeling en vernieuwing van voedsel binnen ziekenhuizen en zorginstellingen. De interactie die ik nu ‘modereer’ binnen het social learning platform tijdens de MOOC Personalized Nutrition is voor mij waardevol, omdat we samen meer leren over de sector Agri, Food en Life Sciences.”

Ook FrieslandCampina doet mee aan de MOOC Personalized Nutrition. Wil van Loon, Manager Family/Adult Nutrition is verantwoordelijk voor het onderzoeksprogramma waarin het belang van zuivel voor volwassenen in een gezond en duurzaam voedingspatroon wordt onderzocht. “Graag delen we onze kennis en ervaring. Deze MOOC is voor mij een nieuwe manier van kennisoverdracht. De rol van moderator geeft me de gelegenheid om te ervaren hoe dit werkt. Daarnaast kan ik direct interacteren met een diverse groep belanghebbenden op een relevant onderwerp voor ons bedrijf.”

 
Personalized Nutrition = superinteressant

Voedingsdeskundige Nard Clabbers is inmiddels Chief Science Officer van de personalized nutrition start-up Happ. “Ik vind het heel erg leuk om bij te dragen aan de verspreiding van de boodschap van personalized nutrition. Daarom ben ik moderator. Social learning was nieuw voor mij; het opzetten van de MOOC en daarna het modereren was erg interessant en leerzaam. Het levert me wereldwijd nieuwe waardevolle connecties op in het veld van personalized nutrition. Ook krijg ik zicht op de meningen en ideeën van andere experts.”

Femke de Gooijer, PhD-kandidaat aan de Universiteit van Wageningen en onderzoeker bij OnePlanet Research Center vertelt: “Deze MOOC sluit mooi aan bij mijn promotieonderzoek: namelijk het automatisch meten van eetgedrag. Daarnaast levert het modereren direct een andere kijk op je onderzoeksgebied op. Interessant om te horen hoe deelnemers van over de hele wereld en uit verschillende vakgebieden toepassingen zien van technologieën waar wij vanuit OnePlanet momenteel aan werken.”

“Deze test case voor innovatieve informatie-uitwisseling en leren, want dat is de MOOC Personalized Nutrition, is heel erg leuk om te doen”, vult Cees Brouwer aan, adviseur en projecttrekker van het Talent for Food & Life Sciences. “Bovendien steek je werkenderwijs veel op van het vakgebied en ben ik erg geïnteresseerd in nieuwe, voor de toekomst mogelijke onderwijsprocessen. MOOCs zijn daarin een mogelijke aanbiedingsvorm en bieden inzicht in welke onderwerpen binnen Food & Life Sciences leven (personalized nutrition is erg populair) en welke discussies, vragen en content daarbij relevant zijn. Ook krijg ik mee wat de leerbehoeften van de deelnemers zijn, hoe zij sociaal leren en welke spelers belangrijke kennisdragers zijn binnen de sector: kortom in hoe lerenden als netwerken acteren. Dat is toch razend interessant?”

 
Nieuwe MOOC in de maak

Na het succes van de MOOC Personalized Nutrition volgt in 2022 de volgende MOOC. Opnieuw eentje met een onderwerp binnen (agri)food & life sciences. Nieuwsgierig en/of enthousiast? Neem gerust contact met ons op!

 

Kim Jooss

Expert Social Learning

Deel met je omgeving

© Next Learning Valley 2020