5 5

Nieuwe applicatie Labs: Netwerkanalyse

NLV Nieuws | blog

Het in kaart brengen van (sociale) interacties


Vanuit Next Learning Valley zijn wij altijd op zoek naar de nieuwste en meest waardevolle innovaties op het gebied van leren en ontwikkelen. Hier houdt het natuurlijk niet op, want wij ontwikkelen zelf vanuit Next Learning Valley: Labs ook innovatieve oplossingen om ons leren nog slimmer, leuker en effectiever te maken! Aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten, vragen en behoeften van onze klanten en met onze expertise van de mogelijkheden van xAPI dragen wij zo ons steentje bij aan de optimalisatie van ons (digitale) onderwijs.

Een vraag die vaak naar voren komt binnen het kader van sociaal leren, is dat we graag meer zicht willen hebben op waar kennis zich binnen organisaties bevindt, maar ook vooral wie zijn/haar kennis binnen organisaties deelt. Immers, we kunnen onze sociale leerervaringen zo goed mogelijk inrichten en positioneren, maar om te weten of onze doelen echt behaald worden, is zicht nodig op de mate van kenniscreatie en kennisdeling.

Hierom is het dus van belang dat we, vooral binnen de context van sociaal leren, weten wie de interactie aangaat met wie. Nog interessanter wordt het als we zicht krijgen op de mate van kennisdeling tussen bijvoorbeeld verschillende afdelingen binnen een organisatie.

Netwerkanalyse - Wie
Onze oplossing? Een volautomatische Netwerkanalyse applicatie! Koppel de applicatie aan je Learning Record Store, en je krijgt direct en in real-time zicht op onderlinge interacties en de hierin te herkennen patronen.In deze netwerkvisualisatie krijgen we in een oogopslag erg veel informatie over onderlinge interacties met betrekking tot (sociaal) leren. Elk bolletje betreft een persoon, die een bepaalde functie bekleed, zoals afgelezen kan worden in de legenda linksboven. Elke lijn tussen twee of meerdere personen betreffen sociale interacties. Vielen de kleuren van de lijnen al op? Deze vertelt ons meer over de kwaliteit van een sociale interactie; draagt deze interactie daadwerkelijk bij aan het leerproces. En de losse bolletjes aan de rand? Deze personen hebben wel deelgenomen aan de aangeboden leerervaringen, maar hebben geen comments geplaatst. Samenvattend zien we hier dus drie moderatoren en één manager die erg actief betrokken waren bij de onderlinge gesprekken in het leerplatform.

Netwerkanalyse - Waar
Waar een grote mate van kennisdeling altijd een pré is binnen de context van sociaal leren, zien we het liefst ook dat deze kennis zich verspreid tussen verschillende branches dan wel afdelingen binnen een organisatie. Ook dit kunnen we met onze Netwerkvisualisatie applicatie eenvoudig in beeld brengen! Hier zien we dus dat er enorm veel interactiviteit was tussen bepaalde afdelingen (zoals R&D, Management en de moderatoren van deze digitale cursus), maar ook dat bepaalde afdelingen, in verhouding, achterbleven in de onderlinge interactiviteit.De met deze applicatie mogelijke interventies zijn eindeloos. Zo kunnen we kennishubs herkennen en benutten, groepen identificeren die achterblijven in sociale leerervaringen, maar ook zicht krijgen op welke leeronderdelen wel of niet de gewenste interacties teweeg brengen.

Benieuwd naar wat deze applicatie voor het leren binnen jouw context kan betekenen? Neem dan vooral contact op met Max Mertens voor aanvullende informatie of een vrijblijvende demonstratie.

Deel met je omgeving

© Next Learning Valley 2020