5 5

Motivatie Academie Nederland

Personalized Learning | blog

Online leren van je leven


"Mijn werk kan helemaal niet online.” Dat was jarenlang de overtuiging van Alex Vaassen, NLP-master, trainer en coach. “Ik doe veel groepscoaching, geef trainingen op locatie en geef les over NLP, neurolinguïstisch programmeren. Alles wat met persoonlijke groei, ontwikkeling en levensvragen te maken heeft, vind ik interessant. En inmiddels ben ik erachter gekomen dat je online wél kunt leren van je leven.”

Alex kwam in contact met François van Next Learning Valley. “Hij veranderde mijn overtuiging. Online coaching over persoonlijke groei en ontwikkeling is mogelijk. Er is publiek voor; publiek dat ik nog niet kende. Elke dag leren ze, vanaf smartphones of laptops. Inmiddels zie ik het voor mijn ogen gebeuren. Iedereen leert op een andere manier. Dat blijkt nu eens te meer.”

Motivatie Academie Nederland“De naam Motivatie Academie Nederland had ik al langer, ik had er alleen nog niet eerder iets mee gedaan”, gaat Alex verder. “Nu komt-ie goed van pas. Binnen negen maanden heb ik met hulp van François ons platform gevuld, de website gebouwd en getest en nu zijn de eerste inschrijvingen een feit.

Als je wilt leren van je leven, is het fijn om dat op verschillende manieren te doen. Die manieren noem inmiddels ‘leerervaringen’; het kunnen filmpjes zijn, oefeningen, gedichten schrijven, iemand anders iets uitleggen. François heeft me geholpen met de technische kant en het concept van Curatr (tegenwoording StreamLXP) uitgelegd.”

Ik lul beter dan ik schrijf


“Hoe je zo’n online platform vult? Ik ben gewoon achter de camera gaan staan, want ik lul beter dan dat ik schrijf. Als ik eenmaal begin te praten, dan ben ik niet te stoppen. Mijn vorige boek heb ik zelfs geschreven via geluidsbanden en YouTubefilmpjes, die iemand anders op papier heeft gezet. Naast die video’s heb ik ook andere toffe leerervaringen in het platform geplaatst. Dat is het voordeel van die jarenlange coachervaring: aan materiaal geen gebrek.”

Persoonlijke ontwikkeling


“Het mooie aan online leren is dat zelf kunt zelf kiezen wat je wilt doen en wanneer je dat doet. In je eigen tijd, op je eigen tempo. Alles wat je oefent, staat in het teken van persoonlijke groei en ontwikkeling. Je haalt geen certificaat, je moet aan niemand iets bewijzen, behalve aan jezelf. En doordat je verschillende leerervaringen kunt opdoen, kun je zelfs daarin je eigen keuzes maken.”

Modereren kun je leren


“Het is belangrijk om de deelnemers te stimuleren, te reageren op hun acties in het online platform en ze te helpen bij vragen. Modereren, heet dat in online-leren-land. Tot nu toe doe ik dat samen met François. Het persoonlijke contact met de deelnemers vind ik het allerleukst. En dat kan dus ook in een online omgeving!”

Energie


“Coachen en trainingen geven is gewoon heel leuk. Als je doet waarvoor je gemaakt bent, waar je goed in bent en blij van wordt, waar je vervuld van raakt, dan krijg je daar energie van. Dat ik doe wat ik doe, komt ook voort uit het verleden van mijn eigen leven, waar pesten en uitsluiten een rol hebben gespeeld. Ik weet hoe pijnlijk dat kan zijn. Insluiten en respecteren is zoveel mooier. Dat moet je oefenen: je brein houdt nou eenmaal van de dingen die hij al kent. Ik vind het leuk om mensen te leren hoe dat mechanisme werkt. Om ze tools te geven waardoor ze leren dat nieuw en anders niet ‘slecht’ is. Sterker nog: het is groei.”

Publiek


“Livecontact vind ik enorm belangrijk. Ik mis het ook in deze vreemde tijden. Het liefst combineer ik mijn online leerplatform in een later stadium ook met offline bijeenkomsten. Een belangrijk deel van mijn coaching bestaat uit emotioneel lichaamswerk en aanraken gaat echt niet via de computer. Toch vind ik het een hele mooie aanvulling dat ik nu ook online publiek opbouw. En én. Ik had het niet voor mogelijk gehouden.

Een voorbeeld van offline gebeurtenissen die je niet online kunt maken? Ik heb tijdens mijn groepssessies een keer een man voor me gehad die continu bezig was met zorgen voor anderen. Hij stond altijd voor iedereen klaar en verloor daarbij soms zichzelf uit het oog. Toen heb ik hem met zijn ogen dicht op een podium gezet. De andere deelnemers gaven hem in stilte een knuffel. Na twee knuffels gingen de sluizen open en niet meer dicht. Hij wist niet dat hij dat zo nodig had. Dat is toch schitterend?”

Deel met je omgeving

© Next Learning Valley 2020