2 5

Met SPOCs ging een wereld voor ons open

Social Learning | blog
Flexibeler onderwijs en tegelijkertijd een oplossing zoeken voor het personeelstekort in zorg- en welzijnsland. Ervaren docent Zorg en Welzijn Connie de Groen van ROC Rivor vertelt: “We wilden ons onderwijs moderniseren en flexibiliseren. De oplossing? Een SPOC!”

De Academie van Zorg en Welzijn van ROC Rivor ging een samenwerking aan met Avans+. “Via Avans+ hoorden we bij voor het eerst over SPOCs, Small Private Online Courses. We hadden geen idee wat het inhield. Er is zoveel gebeurd in de onderwijswereld”, gaat Connie verder. “SPOCs zijn fantastisch. Ik was direct enthousiast, en dacht tegelijkertijd: wat vraagt dat van ons docententeam? Nu denk ik vooral: SPOCs zijn een cadeau!”

 

Leren in stukjes


ROC Rivor was al een jaar of drie bezig met het ‘modulariseren’ van hun onderwijs. Het opknippen van onderwijs in losse stukjes: modules. “De modules bij onze Academie hebben we vertaald naar SPOCs en lesdagen, waar we voorheen werkten met lesuren en blokken. Leerlingen leren online en sociaal, via de online-leeromgeving Curatr: het platform waar de SPOCs op staan. Daarna volgen ze een live lesdag waarop ze hun kennis direct in de praktijk brengen: flip the classroom.”

 

Professionals uit praktijk


“De content voor de Zorg en Welzijn-SPOCs is meeontwikkeld door experts uit de praktijk: woon- en activiteitenbegeleiders, orthopedagogen, logopedisten. Zij leveren input, denken mee over de SPOC, modereren mee op de online leeromgeving en zijn soms aanwezig op lesdagen. Precies wat er nodig was: het maakt het onderwijs zoveel rijker en praktischer!”

 

SPOC onder de kerstboom


“We moesten snel schakelen. Zodra we hoorden van de SPOC, zagen we binnen onze Academie dat dit een prachtige tool zou kunnen zijn om ons onderwijs te flexibiliseren. Half december kregen we een training van Jos Maassen van Next Learning Valley. Hoe maak je zo’n SPOC eigenlijk? Hoe zorgen we ervoor dat het er gelikt uitziet? In januari 2019 moesten we gaan draaien. Met collega’s hebben we onder de kerstboom aan de keukentafel de eerste blauwdrukken van de SPOC bedacht. We dachten: het moét nu gebeuren. Dus we gaan, en we leren onderweg wel.”

 

Visie erbij


“We stuitten tijdens het in elkaar timmeren van de SPOCs op verschillende vragen. Over de visie, over hoe we om zouden gaan met gamification en punten geven aan de studenten. Welke vragen gaan we stellen? Wat voor soort opdrachten plaatsen we en in welke vorm (filmpjes, pdf’s, plaatjes). Hoe zorgen we ervoor dat de studenten met elkaar in gesprek gaan?”

 

Docentschap verandert


“We merken dat het andere dingen vraagt van docenten om een SPOC in goede banen te leiden. Natuurlijk zijn er lesdagen waarop studenten en docenten elkaar zien, maar de studenten leren vooral online, in de social learning-omgeving. Als docent heb je in die onlineomgeving meer een coachende, modererende rol, in plaats van de klassieke: ik vertel wat en jij leert van mij-rol. We leren nog steeds allemaal. En soms gaat er iets mis, maar we zien ook: dat mag. Dat moet misschien wel, als we met de tijd willen meegaan.”

 

Zoveel mogelijkheden


“Voor mijn gevoel ben ik onder een steen vandaan gekomen. Studenten vinden het superfijn om op deze manier te leren. Het is flexibeler, praktischer, rijker. Het leerrendement is toegenomen omdat de studenten zich via de SPOC al voorbereiden op de theorie. Op minder lesdagen leren ze meer. Daarnaast zien we als docent via de SPOC wat de leerlingen bezighoudt, waar ze goed in zijn en waar ze extra hulp kunnen gebruiken. Echt fantastisch.”

 

Vaarwel PowerPoints


“Het mooiste voorbeeld vind ik het vak ontwikkelingspsychologie van de mens. Een vak dat bekend stond als ‘lastig’, met draken van PowerPoints. De meeste studenten begonnen na anderhalf jaar te begrijpen wat wij wilden overbrengen. Nu volgen ze drie levels online theorie in de SPOC, komen ze naar twee lesdagen en maken ze daarna een toets. Bijna allemaal slaagden ze met vlag en wimpel. Ze begrijpen de lesstof en herkennen het in de praktijk. Dat is naast het resultaat qua punten een nog grotere winst!”


Studenten enthousiast


“Het fijne is dat niet alleen wij als docenten enthousiast zijn, ook van studenten horen we positieve geluiden. Ze voelen dat ze mogen leren, dat ze fouten mogen maken. Ze vinden de SPOCs er aantrekkelijk uitzien, gebruikersvriendelijk. Ze zijn actiever in de les en ze vinden het tof om de praktijkmensen van dichterbij mee te maken. Het is echt zo leuk!”

 

Meer SPOCs op de agenda


Collega’s van Connie volgen met interesse het ontwerp en de ontwikkeling van de SPOCS en zijn er samenwerkingsverbanden met expert-begeleiders en locatiemanagers van verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties ontstaan. Ook binnen het ROC gaan er meer SPOCs starten, bijvoorbeeld bij de Academie Ondernemerschap en bij Logistiek.

Voor vragen en/of opmerkingen, mail Connie de Groen.

Deel met je omgeving

© Next Learning Valley 2020