5 5

Maak kennis met Hans Ramaker

NLV Nieuws | blog

Op 1 december 2021 is Hans Ramaker gestart bij Next Learning Valley. Hans komt niet uit de HR of L&D, maar heeft een grote passie en een duidelijke visie. In dit blog leer je Hans en zijn drijfveren kennen.


Hans Ramaker tijdens een presentatie voor NS (Nederlandse Spoorwegen).

Kun je wat meer vertellen over de groei naar de L&D professional die je vandaag de dag bent?

Ik ben een soort ondernemer en heb van alles gedaan. Ik heb bedrijven geleid en afdelingen gemanaged. Toen ik bij Philips werkte, werd ik manager van een L&D afdeling. Dat was het moment waarop ik me in leren ging verdiepen. Al snel vroeg ik me af: waarom doen we dingen al zo lang op deze manier. Ik ben met deskundigen en goeroes uit het L&D vak gaan praten en kennis gaan delen. Daaruit ontstond de leervisie die ik vandaag heb.

"Het opleidingsveld zou gericht moeten zijn op persoonlijk leren. Je moet de juiste informatie
op het juiste moment krijgen, als je het in de praktijk nodig hebt dus."Wat is jouw visie?

Het opleidingsveld zou gericht moeten zijn op persoonlijk leren. Je moet de juiste informatie op het juiste moment krijgen, als je het in de praktijk nodig hebt dus. Alle kennis is aanwezig, alles is te vinden en de technologie om de informatie tot je te nemen is er.

Bij mijn manier van leren gaat niet over wat je kent maar over wat je kunt. Vaardigheden dus. Ik vind het zonde van de tijd, het geld en de energie om een jarenlange studie te volgen die alleen gedaan wordt voor het behalen van een diploma of certificaat. De stof veroudert al tijdens de studie en na het behalen van dat diploma zal je het overgrote deel – tot wel 90% - van wat je geleerd hebt niet gebruiken en weer vergeten. Als je vervolgens met het diploma op zak aan je eerste baan begint, moet je eerst bijleren om de functie uit te kunnen oefenen. Behoorlijk inefficiënt dus.


"Leren door te doen zorgt voor een meetbare groei in vaardigheden.

Dit geeft waarde voor de lerende en de organisatie waar je voor werkt."


 

Bedrijven zouden veel meer moeten samenwerken met opleidingsinstituten. Als je gaat werken begin je pas echt te leren door de taken die je uitvoert. Leren door te doen zorgt voor een meetbare groei in vaardigheden. Dit geeft waarde voor de lerende en de organisatie waar je voor werkt. Dit inzicht is ongelofelijk belangrijk voor bedrijven. Een L&D afdeling die zowel kennis als groei in vaardigheden faciliteert is dan niet langer een kostenpost maar genereert meetbare waarde.

Een groot voordeel van personalized skills based learning is dat werknemers flexibel worden. Ze kunnen zich sneller aanpassen, wat nodig is omdat banen continu veranderen. En ze kunnen makkelijk overstappen naar een andere functie binnen of buiten het bedrijf waar ze werken. Dat zou in deze coronatijd toch ongelofelijk handig zijn.

 
Wat is jouw expertise?

Learning innovation. Inmiddels word ik gezien als een goeroe. Ik word veel gevraagd door bedrijven om over learning innovation te vertellen en over de methodiek die ik toepas. Ik heb van bijna alle soorten leren voorbeelden gemaakt van hoe het anders kan. Ik kijk naar het probleem dat men met training wil oplossen en kom vaak met heel andere suggesties die efficiënter zijn en daarnaast minder tijd vragen van de lerende.

 

"Als ik hen tegenkwam op evenementen of bijeenkomsten
dan raakten we aan de praat en telkens dacht ik: zij snappen precies wat ik bedoel,
zij delen mijn kijk op leren."


 
Waarom ben je bij Next Learning Valley gestart als Senior Implementor Learning Innovation?

François, Jos en ik hebben dezelfde leervisie. Als ik hen tegenkwam op evenementen of bijeenkomsten dan raakten we aan de praat en telkens dacht ik: zij snappen precies wat ik bedoel, zij delen mijn kijk op leren. We hebben samen zoveel ideeën, die wil ik heel graag uitwerken hier bij Next Learning Valley.

 
Welk onderscheid wil je maken als Senior Implementor Learning Innovation bij Next Learning Valley?

Ik hoop dat we hele mooie projecten gaan doen met innovatieve oplossingen. De technologie die Next Learning Valley heeft, maakt het mogelijk om de juiste informatie op het juiste moment beschikbaar te maken. Daar ga ik heel graag mee aan de slag.

 
Wat is de meest waardevolle les die je geleerd hebt?

Professioneel: Dat verandering altijd moeilijk is omdat mensen van nature niet graag willen veranderen. Als je met change management aan de slag gaat moet je de ‘What’s in it for me’ voor je doelgroep duidelijk overbrengen en ervoor zorgen dat ze niet bang zijn voor verandering. Communicatie is key bij alles wat je doet in het veranderproces.

Privé: Dat je zonder achterban niet kunt presteren. De eerste jaren van mijn carrière werkte ik het liefst dag en nacht. Ik heb geleerd dat dat niet werkt. Je moet er zijn voor je gezin, dat is ook een verantwoordelijkheid die je bent aangegaan. Als het thuis goed is, heb je een enorme steun en kun je je werk beter doen. Ik heb vier kinderen, inmiddels volwassen en zij hebben ook weer kinderen. Het leek me altijd vreselijk om oud te worden, maar elke leeftijd heeft iets bijzonders.

 
Over welk onderwerp praat je het liefst (buiten L&D)?

Ik praat graag over technologie en over wat dat voor ons gaat betekenen in de toekomst. Mijn hele huis is geautomatiseerd want ik vind het ook leuk om de nieuwste uitvindingen uit te proberen. Technologie heeft een enorme invloed op wat wij doen en dat wordt alleen maar meer. Ik ben benieuwd in wat voor leven mijn kleinkinderen terechtkomen.

Wat is jouw favoriete moment van de dag?

’s Morgens vroeg. Ik heb veel energie en weinig slaap nodig. Ik word vroeg wakker en dan heb ik gelijk zin om te beginnen. Het is heerlijk om in mijn werkkamer te zijn als het buiten nog donker is, dan heb ik heerlijk de tijd aan mezelf.

 

Wil jij kennis maken met Hans? Connect dan met hem via LinkedIn.

Deel met je omgeving

© Next Learning Valley 2020