5 5

LMS versus LXP: wat is het verschil?

Personalized Learning | blog
Afkortingen en containerbegrippen: ook binnen Learning & Development komen ze voor. Zo bestaan er leermanagementsystemen (LMS’en) en Learning Experience Platforms (LXP’s). Maar wat zijn dat nou eigenlijk precies? Om het overzichtelijk te houden, zijn er ook LMS’en die LXP interessanter vinden klinken, en zichzelf daarom als LXP profileren. Daarom is deze blog hard nodig: wat is het verschil tussen een LMS en een LXP?


LMS in een notendop


Een leermanagementsysteem (LMS) is bedacht – het woord zegt het al – vanuit het management: organisaties willen zien en meten wat hun medewerkers kunnen, leren en ontwikkelen. En dat moet allemaal binnen dat systeem gebeuren. Soms worden leerresultaten gekoppeld aan functiebeoordelingen of boekhoudsystemen. Hierdoor kunnen veel LMS’en van alles een beetje. Ook wordt er vaak nog wat uitgebouwd binnen dat systeem, met een houtje-touwtje-resultaat als gevolg. Wat van oudsher een compact programma was, wordt steeds fragieler. Het grootste nadeel: niet de lerende, maar de organisatie staat centraal, wat het leerplezier niet altijd ten goede komt.


LXP in het kort


De nadruk bij een learning experience platform (LXP) ligt op – ook hier zegt het woord het al – de ervaring. De leerervaring, welteverstaan. De lerenden en hun gebruikers- en leerervaringen staan centraal. Een LXP stimuleert mensen om vanuit zichzelf aan de slag te gaan en om zelf content toe te voegen. Ook biedt een LXP een Netlflix- of Spotify-achtige ervaring: dit onderwerp, of deze focus area vind je mogelijk ook interessant . Bovendien kun je binnen een LXP allerlei andere (leer)systemen, of online applicaties koppelen, waardoor je alle leer- en ontwikkeldata in je organisatie op 1 plek bewaart. Een LXP is een digitaal platform dat je eenvoudig kunt uitbreiden zonder dat het fragiel wordt. En je krimpt het met hetzelfde gemak weer in als je bepaalde applicaties of data niet meer nodig hebt.


Ervaring voor de lerende


Leren binnen een LMS gebeurt lineair en wordt gestuurd vanuit de organisatie. Je volgt een traject, leert dingen en haalt een certificaat. De focus ligt op kennis, leren gebeurt individueel, je past weinig toe in de praktijk en reflecteert nauwelijks. Leren ‘moet’. Binnen een LXP gebeurt leren wanneer jij dat wil, waar jij dat wil, hoe je dat wil en passend bij jouw niveau of de skills/competenties/kennis die je al hebt (gepersonaliseerd leren). Je geeft zelf aan dat je interesse hebt in tijdmanagement, kunt een minuut later beginnen en doet leerervaringen op in de praktijk: op jouw afdeling, in jouw team. Ook stop je veel tijd in reflectie. Extra leuk: je kunt zelf leerervaringen toevoegen en leert sociaal (dus niet individueel). Leren ‘wil’ je .

 


 

 


Verschil voor de moderator


Bij leren binnen een LMS staat een docent of trainer aan het roer die kennis of een curriculum overdraagt. Of een e-learning of training bouwt met daarin de informatie die de lerenden mogen leren, op een moment dat het de organisatie uitkomt. Terwijl op een LXP de focus op de lerende ligt. De moderator neemt als vanzelf een coachende rol aan. Hij begeleidt en ondersteunt, terwijl het eigenaarschap over het leerproces bij de lerende zelf blijft.


Verschil voor de ontwikkelaar


Waar ontwikkelaars van cursussen, trainingen of e-learnings binnen een LMS vaak individueel werken en zelf het curriculum bepalen en vastleggen voor een bepaalde tijd, kunnen ontwikkelaars binnen een LXP samen met de lerende aan de slag. De lerende zelf bepaalt zijn journey (zijn leerpad) en de ontwikkelaar helpt hem/haar aan te sluiten bij de doelen van de organisatie. Leren gebeurt continu, in tegenstelling tot één keer per kwartaal of per jaar.


Verschil in content


Als je leert in een LMS, dan staat vast hoe je leert. De focus ligt op content en er wordt formeel getoetst binnen een gesloten omgeving. Dit in tegenstelling tot een LXP: in dit open platform leggen lerenden hun leerpad flexibel af, staat de context centraal en is er sprake van een mix van formeel en informeel (peer-to-peer) toetsen.


Verschil voor management


Waar een LMS de focus legt op het zelf ontwikkelen van de content (door HR, L&D’ers of het management) in een gesloten standaard systeem, ligt bij een LXP de focus op het gebruikersgemak en op leerervaringen. En dat in een open ecosysteem waarin het management zelf kiest welke systemen, applicaties of visualisaties het gebruikt. Bovendien is een LXP toekomstbestendig, terwijl een LMS op een gegeven moment niet meer mee kan met de technologie die zich voortdurend blijft ontwikkelen.Verschil in analytics


Binnen een LMS gebeurt er veel handmatig en standaard. De focus ligt op compliance, er is vaak een standaard zoekmogelijkheid, vaak maakt het management of de HR-afdeling beslissingen op onderbuikgevoel en vind je leerdata op meerdere plekken. In een LXP ligt de focus op impact, gebeurt er veel automatisch, heb je een elastic (deep) search mogelijkheid waardoor je content makkelijker vindt en kun je data visualiseren op verschillende dashboards. Bovendien vind je alle leerdata op één plek. Het Netflix-gevoel is aanwezig: als je dit interessant vond, dan ben je mogelijk ook geïnteresseerd in dit onderwerp. Of: andere lerenden vonden dit ook leuk .


Conclusie


Een LXP is toekomstbestendig, meer van deze tijd en stelt de lerende centraal. Gepersonaliseerd en sociaal leren is binnen een LXP gemakkelijker en organisaties bouwen hun eigen leerplatform op maat. Daarbij is het ook mogelijk om zaken die tot nu toe goed werkten binnen een LMS ‘mee te nemen’.

Wat ons betreft is een LXP het beste van twee werelden. Wat vind jij ?

Ps. We hebben een infographic ontwikkeld hiervan, wil je die hebben? Mail naar: fwalgering@nextlearningvalley.com

Deel met je omgeving

© Next Learning Valley 2020