5 5

Leren op afstand. Het nieuwe normaal?

Personalized Learning | blog
Wat nou als leren op afstand het nieuwe normaal wordt. Wat betekent dat voor mensen, voor teams, voor organisaties? Hoe richt je dat in? En hoe zorg je ervoor dat je als organisatie leren en ontwikkelen persoonlijk, sociaal en uitdagend maakt?

Een tijdlang zoemt het al rond: de lerende zou centraal moeten staan. Iedereen is anders. We moeten kijken naar wat mensen kunnen, naar de mogelijkheden, experimenteren met nieuwe systemen en manieren van denken. Als dat allemaal waar is, én de urgentie er is om het daadwerkelijk toe te passen, dan kan er een hoop veranderen. En dat is precies waar we nu middenin zitten.


Leerervaring = leidend


De tweede lockdown is een feit. In elk geval werkt en leert Nederland tot en met 19 januari zoveel mogelijk thuis. Waar trainingen, colleges of cursussen fysiek plaatsvonden, verplaatsten die zich nu naar een digitale omgeving. Waar voorheen de inhoud – de content – leidend was, is er nu ruimte om te kijken naar de verschillende soorten leerervaringen: hoe leer jij zelf het liefst? En wanneer? Wat helpt jou tijdens het leren?

Kortom: gepersonaliseerd leren was altijd al relevant, en nu actueler en urgenter dan ooit.


Leerervaringen personaliseren


Gepersonaliseerd leren betekent dat je leert op de manier die bij jou past. Leerervaringen zijn de activiteiten waarmee je écht tot leren komt: een video kijken, een artikel lezen, een presentatie geven, iets uitleggen aan je collega. Als je als individu weet hoe jij het liefst leert (learning by doing) en de organisatie waar je werkt biedt ruimte om dat te verkennen én te doen, dan leidt dat op de lange termijn tot blije mensen, meer kennis, skills en competenties, en tot een effectievere organisatie.


De laatste stap: ander gedrag


En dat is niet alleen zo tijdens een crisis. Dat is altijd al zo geweest. Alleen de omslag van de klassieke, formele manier van leren naar nieuwere manieren; die vergt nogal wat. Hoe zet je als organisatie de middelen in die nodig zijn om medewerkers op hun eigen manier te laten leren? Hoe bied je daar als team de ruimte voor? En hoe kun je als individu zelf de motivatie opbrengen - en houden - om aan de gang te gaan en te blijven?

Het kán wel al. De systemen, platforms en techniek bestaan. En de actuele ontwikkelingen maken duidelijk: het is handig om wendbaar en adaptief te zijn. Het is altijd nuttig om je draagkracht en veerkracht als mens én als organisatie te vergroten. Het enige wat nu nog nodig is, is het daadwerkelijk doen.


Juist nu


Juist nu is er ruimte en tijd voor experimenteren met gepersonaliseerd leren. Juist omdat iedereen anders is, kun je als organisatie veerkrachtiger worden. Het heeft niet zoveel zin om het hele team hetzelfde boek te sturen waarin ze kunnen lezen dat veerkracht en wendbaarheid belangrijk is. Het heeft wel zin om ze dat te laten ervaren op een manier die bij ze past.

Zorg ervoor dat je de goede omstandigheden creëert voor de verschillende interesses en behoeften. Een digitaal platform waarin lerenden zelf kunnen kiezen hoe, wanneer en op welk gebied ze zich willen ontwikkelen. Een Netflix-achtige look and feel op het gebied van leren, waardoor de volgende leerervaringen, ondersteund door data en algoritmen passender en betekenisvoller worden voor de lerende.

 

Online platform is een middel, geen doel op zich


Dirk van Dijk, expert gepersonaliseerd leren bij Next Learning Valley, stelt het zo: “Ik werk nog niet zo lang bij deze club, en toch merk ik nu al hoe snel, innovatief en tof het is om mee te denken met organisaties over hun ambities, leer- en organisatiedoelen, hun manier van denken, om mee te bewegen in die kansen en mogelijkheden. Het innovatieve leerplatform dat we bieden om gepersonaliseerd leren mogelijk te maken, is een middel. Geen doel op zich. Technologie is ondersteunend, en kan een aanzet geven tot nieuwe inzichten, kansen en mogelijkheden om te verbeteren of innoveren als organisatie. We begeleiden de overstap van fysiek naar digitaal, om vervolgens een optimale blend te creëren waarin beide werelden elkaar versterken. En we laten zien dat digitaal leren persoonlijk, sociaal en meetbaar kan zijn.

“Ik ben ervan overtuigd dat technologie noodzakelijk is om lerenden in staat te stellen om beter, sneller en/of effectiever te leren. Om ontwikkelingen in het vak en ook in het leven te kunnen volgen en bij te blijven, om als organisatie beter voorbereid te zijn op veranderende omstandigheden en om veerkrachtiger de toekomst in te gaan.”Quote blog

Voordelen op een rij


Waarom wij van Next Learning Valley fan zijn van gepersonaliseerd leren?

  • Het wakkert de interesse van lerenden aan

  • Het bevordert de leercultuur binnen teams en groepen

  • Het zorgt ervoor dat medewerkers of leerlingen meer verantwoordelijkheid nemen

  • Het vergroot de betrokkenheid en het zelfvertrouwen van lerenden

  • En: het bespaart tijd (want lerenden kiezen zélf wat ze leren, skippen onderdelen waar ze al kennis over hebben en leren sneller als ze zich mogen ontwikkelen op een kennisgebied, skill of competentie die ze leuk vinden).Neem contact op


Wil je hier meer weten over hoe we dit doen, welke ervaringen en best practices onze klanten ervaren, of samen brainstormen over welke mogelijkheden er zijn voor jouw organisatie? Stuur een mail naar Dirk

 

 

Deel met je omgeving

© Next Learning Valley 2020