5 5

Learning Analytics: doe jij er al iets mee?

Learning Analytics | blog
Juli 2021. Weet jij als organisatie je weg door leer- en ontwikkeldata te vinden? Of heb je geen idee waar je moet beginnen? Veel organisaties die we spreken, kiezen voor de laatste optie. En dat is ook logisch: op het gebied van Learning Analytics staan we nog maar aan het begin. Dus laten we daar beginnen. Wat is Learning Analytics überhaupt? Wat is de meerwaarde ervan? En waar sta jij nu met jouw organisatie (spoiler: misschien ben je al verder dan je denkt!)?


Learning Analytics


De term gonst al een tijd door Learning en Developmentland: Learning Analytics. Klinkt hip, data-achtig en alsof het iets voor statistici is. Maar wat betekent het eigenlijk echt? Verrassing: het is een verzamelnaam. En vooral: het is meer dan alleen maar data. Met Learning Analytics meet, verzamel, analyseer en rapporteer je over data van lerenden en hun context. Zodat je het leren en de ideale omgeving waarin dat leren plaatsvindt binnen jouw organisatie, beter begrijpt.

Hoe meer lerenden zich ontwikkelen binnen een online ecosysteem, hoe gemakkelijker het is om meer leer- en ontwikkeldata te verzamelen. Zeker als je daarbij een Learning Record Store gebruikt. Zo kun je zien welke onderwerpen in jouw organisatie leven, hoe lang de gemiddelde lerende bezig is met een e-learning of training en waar nog (leer)winst te behalen valt.

Door goed te kijken naar die waardevolle leerdata (en de gegevens inzichtelijk te maken), zorg je ervoor dat de lerenden binnen jouw organisatie steeds efficiënter, met meer plezier en meer op maat gaan leren. En dat maakt Learning Analytics waardevol.

 

Learning Analytics Maturity Model


  Klik op de bovenstaande afbeelding om deze te vergroten. 


Waar moet ik rekening mee houden?


Als je hier nieuwsgierig van wordt, dan is de volgende vraag: waar moet je als organisatie op letten bij het (waardevol) inzetten van Learning Analytics? En dan kom je als vanzelf bij de beginvraag: waar sta jij eigenlijk? Ben jij als organisatie al bezig met online leren en ontwikkelen? Heb je mensen in je team met de juiste capaciteiten en vaardigheden om data te beschrijven, te analyseren en te interpreteren?

Hoe is het met je marktkennis? Heb je voorbeelden van organisaties gezien waar je blij van wordt? Hebben jouw klanten of partners het weleens over Learning Analytics gehad? En zijn je technische processen op orde?


Verkennen maar


Dit is nog maar het begin van de vragen die je jezelf kunt stellen. En niets is goed of fout. Het is puur een verkenning om jouw uitgangspositie te bepalen. Ook is het niet zo dat je binnen nu en een jaar van offline leren naar machine learning moet willen streven. Juist niet. Het allerbelangrijkst is dat je doet wat bij jouw organisatie en jouw mensen past. Zodat je daarna je koers kunt uitzetten en bepaalt waar je zo snel mogelijk zo veel mogelijk leer- en ontwikkelwinst behaalt.

Stel een team samen dat enthousiast wordt van data en openstaat voor nieuwe ideeën. Experimenteer! En vul samen deze survey in om te bepalen waar je staat op het gebied van Learning Analytics.

Ja, ik wil weten waar ik sta op het gebied van Learning Analytics


Meer weten?


Het Learning Analytics Maturity Model is een initiatief van Next Learning valley. Meer weten over Learning Analytics, de implementatie ervan of over een innovatieve kijk op leren en ontwikkelen? Neem gerust contact met ons op.

 

Deel met je omgeving

© Next Learning Valley 2020