5 5

L&D in 2022 met Wilfred Rubens en François Walgering

Learning Analytics | blog

Op donderdag 18 november 2021 vond onze eerste NLV Community bijeenkomst plaats met Subject Matter Expert: Wilfred Rubens. Wilfred Rubens nam ons mee in Learning & Development trends die we voor 2022 kunnen verwachten. Vervolgens koppelde François Walgering de trends aan de visie van Next Learning Valley: samen met onze klanten kunnen innoveren. Ben je benieuwd naar de take-aways? Scroll dan door naar beneden!
NLV Community

Evy Bronneberg (Marketing & Communicatie Expert bij Next Learning Valley) hostte de bijeenkomst, en startte met een korte introductie over de NLV Community. “We zijn dit jaar begonnen met onze community met onze klanten zodat we met en van elkaar kunnen leren. We willen dit doen door te netwerken, kennis en ervaringen met elkaar te delen, best practices te presenteren en continue up-to-date te zijn. Dit doen we in onze besloten LinkedIn groep en zoals vandaag; door een Subject Matter Expert zoals Wilfred Rubens uit te nodigen om jullie mee te nemen in de trends van 2022,” zei Evy.

De veerkracht binnen Learning & Development

Wilfred Rubens startte zijn presentatie met het belang van ‘veerkracht’ binnen Learning & Development. Door de snel veranderende wereld waar we ons vandaag de dag in bevinden, wordt van organisaties en haar medewerkers verwacht dat zij snel op deze veranderingen kunnen inspelen. Enerzijds moeten ziekenhuizen bijvoorbeeld zorgmedewerkers (die de zorg reeds hebben verlaten) terug op de werkvloer krijgen en in staat stellen om Covid-19 patiënten te behandelen. Anderzijds zijn er veel sectoren die kampen met een tekort aan professionals. Van hen wordt verwacht om hun toekomstige medewerkers effectief en efficiënt te kunnen professionaliseren.

Om op deze veranderingen in te kunnen spelen, zijn er meerdere trends relevant. Reskilling/Upskilling neemt de eerste plaats in binnen de Global Sentiment Survey 2021 (Donald H.  Taylor), daarnaast staat Learning Analytics (LA) op de derde plek en zijn trends zoals Artificial Intelligence (AI) en Virtual & Augmented Reality (VR & AR) terug te vinden in de top 15. Ook wordt verwacht dat deze trends een daadwerkelijke impact gaan opleveren binnen 2 tot 5 jaar volgens de LEARNGEEK HYPE CYCLE voor Emerging Workplace Learning Concepts (2021).

Global Sentiment Survey 2021 (Donald H. Taylor)

Artificial Intelligence (AI) geeft de mogelijkheid om gedrag van mensen te imiteren. Deze intelligente systemen kunnen zelfstandig taken uitvoeren in complexe omgevingen en eigen prestaties verbeteren door het leren van ervaringen. De systemen worden als het ware slimmer na het uitvoeren van iedere activiteit.

Learning Analytics (LA) ondersteunt in het verzamelen en analyseren van de door de lerende gegenereerde data. De leerdata die verzameld wordt, geeft de mogelijkheid om knelpunten binnen het leerprogramma te diagnosticeren, patronen te herkennen en voorspellingen te doen over hoe succesvol bepaalde doelgroepen zullen zijn bijvoorbeeld.

De combinatie van AI en LA wordt als zeer krachtig gezien door Wilfred Rubens. Deze combinatie maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een chatbot te activeren die de lerende ondersteunt bij het leren of om content op basis van het leergedrag te presenteren in tools zoals een Learning Experience Platform (LXP).

Gepersonaliseerd Leren wordt ook mogelijk gemaakt dankzij grote hoeveelheden (leer)data en slimme technologieën. Leertrajecten kunnen op maat aangeboden worden waardoor de lerende in  zijn eigen tempo kan leren terwijl er rekening gehouden wordt met zijn/haar niveau. Wilfred  gaf aan dat organisaties er wel voor moeten waken dat leren geen sterk geïndividualiseerd proces wordt, en dat de kloof tussen degenen die gemakkelijk leren en die daar meer moeite mee hebben niet groter wordt.

Virtual Reality is een enorm interessante trend volgens Wilfred. Het geeft de lerende de mogelijkheid om real-time ervaringen op te doen in situaties die normaal gesproken moeilijk tot niet toegankelijk zijn. Hierbij is het van belang om ervoor te waken dat de lerende ook feedback krijgt van het systeem.

Daarnaast benoemt Wilfred Metaverse, een ontwikkeling van Facebook waarmee Virtual Reality en Social Media samenkomen in een nieuwe digitale wereld. Benieuwd naar alle voordelen hiervan? Lees dan deze blog.

Interactieve content maakt het vandaag de dag gemakkelijk om bijvoorbeeld video’s te ontwikkelen met interactieve elementen zoals quizvragen. Het ontwikkelen van video-content geeft ook de mogelijkheid om:

 • Instructies te geven

 • 360 demonstraties te geven

 • Video’s te laten maken

 • Storytelling te activeren

 • Te reflecteren

 • Interactief te werken


Dit kan gedaan worden op onze smartphones, maar ook via YouTube en applicaties zoals HIHAHO.

Skills-based Learning zal vaker terugkomen in 2022. Onderzoek van LinkedIn toont aan dat er een toenemende mate van nadruk op vaardigheden is komen te liggen op LinkedIn vacatures. Hierbij gaat het niet alleen om vaardigheden die te maken hebben met het gebruik en analyseren van big data, maar ook human interaction, leiding geven en relaties onderhouden.

 
We zien dat grote, volwassen organisaties Skills-based Learning meer
en meer omarmen en met frameworks aan de slag gaan
,”

Next Learning Valley is intensief bezig met Skills-based Learning en vanaf hier nam François Walgering de presentatie over. “We zien dat grote, volwassen organisaties Skills-based Learning meer en meer omarmen en met frameworks aan de slag gaan,” zegt hij. Om deze reden heeft Next Learning Valley een eigen visualisatie ontwikkeld waarmee het proces van Skills-based Learning weergegeven wordt. Belangrijke elementen hierin zijn het werken met Frameworks, Dynamic Groups waardoor de skill-gap verkleind wordt.

Visualisatie Skills-based Learning door Next Learning Valley

Next Learning Valley heeft haar leer-ecosysteem opgezet in een Learning Suite. Het unieke leer-ecosysteem bestaat uit drie fundamentele lagen: Learning Experience laag, Content & Management laag en Data laag. De modules binnen deze lagen maken het mogelijk om in te spelen op de trends die Wilfred eerder benoemde:

 • StreamLXP maakt het mogelijk om gepersonaliseerd te leren

 • Flo is de combinatie van AI & LA: een chatbot die leren op de werkplek mogelijk maakt

 • Authoring tools zoals Rapids maakt het mogelijk om interactieve content te creëren

 • Learning Locker verzamelt (leer)data in één dashboard, waarna geoptimaliseerd en verbeterd kan worden

 • Waves is een slim systeem dat geautomatiseerde aanbevelingen doet op basis van het leergedrag van de lerende


Conclusie

Na het geven van de presentatie vroeg François Walgering aan de deelnemers met welke trends zij morgen al aan de slag zouden kunnen gaan. Veel deelnemers gaven aan al bezig te zijn met Learning Analytics door te testen en te onderzoeken welke voordelen het voor de organisaties kan opleveren. Maar, er werd ook opgemerkt dat het belangrijk is om enige kennis van de technologieën te hebben zodat men begrijpt wat ze doen. Community deelnemster Pim Frikken vatte de bijeenkomst samen in een eigen-ontworpen visual:

 
Visual gemaakt door community deelnemer Pim Frikken.


Over Wilfred Rubens

Wilfred Rubens is zelfstandig en onafhankelijk adviseur, projectleider, blogger en docent, gespecialiseerd in het versterken van leren en ontwikkelen met behulp van ICT. Wilfred wilt individuen en organisaties enthousiasmeren, ondersteunen, adviseren, slimmer en bekwamer helpen maken en begeleiden waarin onafhankelijkheid van groot belang is.

Leer meer over Wilfred Rubens op zijn website.

Over François Walgering

François Walgering is eigenaar en Learning Innovator bij Next Learning Valley. Als platformaanbieder en implementatiepartner van StreamLXP, houdt François zich dagelijks bezig met het innoveren van leren, en met name op het gebied van gepersonaliseerd leren, sociaal leren en learning analytics. Daarnaast ontwikkelt François binnen Next Learning Valley verschillende tools die de leerervaring verbeteren of de L&D’er ondersteunen in hun rol.

In 2017 werd François uitgeroepen tot ‘Learning Innovator’ van het jaar in Nederland.

Maak kennis met François via LinkedIn.

Evy Bronneberg

Marketing & Communicatie Expert

Deel met je omgeving

© Next Learning Valley 2020