5 5

HOTS versus LOTS

Social Learning | blog

Uitgelicht: High Order Thinking Skills


Augustus 2021. Organisaties barsten van de kennis. Of beter gezegd: medewerkers binnen organisaties zijn lopende encyclopedieën. En toch: hoe deel je die kennis en ervaring? Hoe zorg je ervoor dat de inhoud van die hoofden centraal in de organisatie terechtkomt?

Want het zou toch schitterend zijn als je je collega niet meer hoeft te bestoken met vragen? Als iedereen kan zeggen: o, dat is ook mijn afdeling? Als je nooit meer hoort: wist je dat niet? Heeft persoon A dat dan niet overgedragen? En als je kunt voorkomen dat je er bij iemands vertrek achter komt dat diegene toch eigenlijk wel heel veel wist?

 

Sociaal leren via HOTS


Als je kennisdeling via social learning toepast, kun je deze kennisuitdaging oplossen. Sociaal (online) leren dus. Van en met elkaar. Via discussies met medewerkers onderling. Waardevolle discussies. High order thinking-discussies. Wat we daarmee bedoelen? Laten we eerst even inzoomen op de HOTS en LOTS: High Order Thinking Skills versus Low Order Thinking Skills.

 

Verschil HOTS en LOTS


De essentie van Thinking Skills: de vaardigheden die je bezit om ergens cognitief betrokken over na te denken. Dat is een hele mond vol. Hoe kom je erachter dat iemand die skills beheerst? En wanneer is iemand ‘cognitief betrokken’? Klinkt als een flinke zoektocht. Zeker binnen een online leerplatform.

Toch zijn er voldoende aanwijzingen. En wel in de uitingen die lerenden doen binnen een MOOC (Massive Open Online Course), of een SPOC (Small Private Online Course): twee manieren van online social learning courses waarin de deelnemers kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen.

Een voorbeeld van een Low Order Thinking Skill: goede content, ik ga ermee aan de slag. Of: dit was waardevolle content, ik heb beter grip op wat modereren inhoudt. Iets wat iedereen altijd zou kunnen zeggen. Een voorbeeld van een High Order Thinking Skill: interessante materie; wat modereren inhoudt kan ik direct toepassen in de praktijk. Ik heb vooral werk te verzetten op het gebied van pedagogische interacties en zie dat er meer te winnen valt. Ik ga vaker verdiepende vragen stellen en verwacht dat daarmee de cognitieve betrokkenheid van de lerenden wordt verhoogd. Met zo’n uiting geef je aan dat je het zware denkwerk al hebt verricht en dat je er daadwerkelijk iets mee gaat doen. Daarna is het een kwestie van experimenteren en bijstellen.

 

Rol van moderator


Binnen een MOOC of SPOC zijn er altijd één of meerdere moderatoren: aanjagers die de lerenden motiveren en stimuleren om meer learning experiences op te doen en samen de discussie te openen over een bepaald onderwerp. Zij spelen een belangrijke rol in het ontsluiten van interne kennis over de organisatie, werkwijzen en processen. En zij kunnen de reacties die geclassificeerd zijn als LOTS opsporen en de discussie aanjagen, zodat het reacties worden met HOTS.

 

Social Intelligence Dashboard


Om inzicht te krijgen in de hoeveelheid HOTS en LOTS bij de lerenden in een leerplatform, hebben we een Social Intelligence Dashboard ontwikkeld. Een algoritme dat de reacties van lerende automatisch indeelt in High Order versus Low Order Thinking Skills. Zo kun je direct zien waar de waardevolle discussies plaatsvinden, wie de belangrijkste kennisdragers zijn en waar de moderatoren nodig zijn om de discussie nog waardevoller te maken.

 

Max traint algoritmes


Hoe groot of klein je organisatie ook is: er zijn altijd mensen die een enorme hoeveelheid kennis en ervaring hebben. En het mooiste is dus: je kunt die kennis en ervaring opsporen én verspreiden. Met het algoritme dat onze Max trainde. Met ons StreamLXP. En met een dosis gezond verstand.

 

Meer weten? Neem gerust contact op met Kim of Max. We leggen je graag alles uit over HOTS, LOTS, MOOCs en SPOCs.

Kim Jooss

Expert Social Learning

Deel met je omgeving

© Next Learning Valley 2020