5 5

Maturity Model voor gepersonaliseerd leren!

Personalized Learning | blog
Steeds meer organisaties zijn nieuwsgierig naar gepersonaliseerd leren. Logisch. Die leervorm houdt rekening met de behoeften van de lerende, past zich daar zelfs op aan, vergroot de betrokkenheid en vermindert de leertijd.

Alleen: hoe pas je als organisatie gepersonaliseerd leren op een goede manier toe? Het Maturity Model helpt daarbij. Wij zijn fan! In dit stuk leggen we uit waarom.

Samenwerken met studenten


Bedrijven in staat stellen om te leren en te groeien. Dat is waar Next Learning Valley in gelooft. Ons doel: bedrijven die geïnteresseerd zijn in gepersonaliseerd leren een kans geven om hun eigen ontwikkeling hierin te meten. En nieuwe focus aan te brengen op een gebied waarin ze verder kunnen groeien – of: volwassen kunnen worden.

In samenwerking met universiteiten brengen we nieuw onderzochte kennis naar klanten, terwijl we tegelijkertijd professionals in de dop begeleiden. Om die samenwerking te verstevigen, hebben we kort geleden een vraag voorgelegd aan een groep masterstudenten: ‘Wanneer is een organisatie of afdeling klaar voor gepersonaliseerd leren?

Een team van ‘Educational Science and Technology’ masterstudenten aan de Universiteit van Twente heeft zich daarop gestort en ontwikkelde het Maturity Model, dat uit 5 niveaus van volwassenheid (groei) bestaat. Met dit model kunnen we organisaties ondersteunen in hun uitdagingen op het gebied van gepersonaliseerd leren. En helpen we ze om hun capaciteiten op dat vlak naar het volgende niveau te tillen.

Hoe ziet het model eruit?(Klik op de afbeelding voor een scherpere versie)

Hier is-ie dan: het Maturity Model voor gepersonaliseerd leren. Het is wetenschappelijk onderbouwd, gebaseerd op kennis van experts, breed toepasbaar en genereert nieuwe inzichten voor alle organisaties. En het maakt daarbij niet uit of gepersonaliseerd leren nog in de kinderschoenen staat, of dat je er al bakken ervaring mee hebt.

Het model bevat vijf elementen van gepersonaliseerd leren: visie, verantwoordelijkheid, capaciteit, structuur en content. Die vijf elementen kun je allemaal weer indelen op vijf verschillende niveaus. We leggen graag uit hoe.

Hoe gebruik je dit model?


Het is handig om de volgende stappen te volgen:

 1. Neem de elementen van gepersonaliseerd leren één voor één door. Begin met het eerste element.

 2. Beslis voor elk element welk niveau het beste bij je huidige situatie past. Lees de beschrijving van het niveau dat je kiest. In hoeverre herken je wat er in jouw organisatie aanwezig is? Matcht de beschrijving niet helemaal? Pas je keuze dan aan.

 3. Herhaal stap 1 en 2 voor alle elementen.

 4. Werp een blik op de algehele evaluatie en de beoordeling van de individuele elementen. Op die manier zie je overzichtelijk hoe de vlag erbij hangt op het gebied van gepersonaliseerd leren.

 5. Bepaal doelen, gebaseerd op prioriteiten: welke elementen wil je verbeteren? Welk (eind)niveau wil je eigenlijk per element bereiken? En hoeveel tijd trek je daarvoor uit?

 6. Lees de actiepunten af in het model die nodig zijn om je gewenste niveau te bereiken. Elke cel in het Maturity Model geeft inzicht in de volgende stap die jouw bedrijf laat groeien op het gebied van gepersonaliseerd leren. Kan je daarbij hulp gebruiken? Voel je vrij om onze experts om hulp te vragen. We hebben veel praktijkervaring en denken graag mee over hoe jij de actiepunten in jouw praktijk kan uitwerken.

 7. Beoordeel je organisatie eens in de zoveel tijd opnieuw. Pak het model erbij om te her evalueren en monitor je vooruitgang. Niet onbelangrijk: vier je successen!


Wat het Maturity Model bijzonder maakt: • Het is geschikt voor alle soorten organisaties. Ook die van jou. Het maakt niet uit of je net begint met gepersonaliseerd leren, of dat je er al langer mee bezig bent.

 • Je kunt de uitkomsten meteen in de praktijk brengen. Je velt niet alleen een oordeel over de huidige stand van zaken, maar je kunt ook direct verbeteren.

 • Heeft jouw organisatie specifieke behoeften of eisen? Geen probleem. Het model beweegt mee.

 • De eerste resultaten zijn veelbelovend. Organisaties noemen het model ‘hun groeipad naar gepersonaliseerd leren’ en maakt dat organisaties nu ‘weten wat ze nog niet wisten’.


Een cadeau van ons, voor jou


Samen met de masterstudenten hebben we het Maturity Model ontwikkeld om organisaties te ondersteunen bij het begrijpen, begeleiden en ontwikkelen van volwassenheid van gepersonaliseerd leren. En ook jou gunnen we dat. Daarom krijg je van ons het model, inclusief compleet adviesrapport, helemaal gratis.

Nieuwsgierig geworden? Mail: Dirk

Wij staan te trappelen om jou en jouw organisatie deskundig te begeleiden naar meer volwassenheid in het gepersonaliseerd leren.

Hermen Pastoor

Point of Contact/mede ontwikkelaar Maturity Model voor Personalized Learning

Deel met je omgeving

© Next Learning Valley 2020