5 5

Bereik meer in de zorg bij Avans+ en ROC Rivor: Koploper in een Leven Lang Ontwikkelen

Social Learning | blog

“Na ruim 23 jaar in de zorg ben ik overgestapt naar de onderwijskant. Een goede keuze, zeker omdat ze bij ROC Rivor op innovatieve manieren het onderwijs inrichten.” Aan het woord is Marieke Ebben, docent aan de Academie Zorg & Welzijn en projectleider Leven Lang Ontwikkelen in de Gezondheidszorg.


“Het is juist leuk om niet het geijkte lijstje af te werken en samen antwoorden te vinden op nieuwe vraagstukken. Om de uitdagingen te behandelen die op dat moment in de praktijk leven en met elkaar op zoek te gaan naar oplossingen.

De trainingen die wij bij ROC Rivor en Avans+ geven, bieden we altijd aan in overleg met een zorgorganisatie of -instelling. Zij zijn op zoek naar nieuwe zorgverleners; opstromers, zij-instromers, volwassenen. Verplegend personeel op mbo-niveau. En bij iedere organisatie leven andere vragen. Iedere training is dan ook anders, en in iedere training leren de deelnemers van en met elkaar. Sociaal leren via een SPOC maakt een Leven Lang Ontwikkelen mogelijk.”

Hoe het was

“Nog niet heel lang geleden gaven we de trainingen aan onze toekomstige zorgverleners nog klassikaal en via een ‘eenrichtingsverkeer-online-platform’. Toen het ROC de samenwerking opzocht met Avans+ zijn we met de nieuwe sociale manier van leren gestart. Ik ken alleen de huidige, ‘nieuwe’ situatie, dus voor mij is het altijd al zo geweest. Wel weet ik dat we tijdens de klassikale trainingen ontdekten dat veel deelnemers al veel kennis en vaardigheden bezitten. En dat hun leerproject dus een stuk persoonlijker mag.”

Hoe het nu gaat

“Je hebt mensen die leren vanuit boeken en tekst. Anderen kijken liever filmpjes, of maken graag praktijkopdrachten. Die verschillende soorten content kunnen we in de SPOC aanbieden, waardoor het leerproces afwisselender wordt en de deelnemers meer worden uitgedaagd.

Ook passen we de SPOCs steeds kort voordat de training start, aan. Soms vraagt de praktijk namelijk om iets anders, wil een zorgorganisatie bepaalde content toevoegen of is er bij de deelnemers een bepaalde behoefte aan lesstof. Ook als de SPOC al draait, kun je de inhoud nog veranderen. Zo hadden we laatst een deelnemer die in de praktijk te maken kreeg met een terminale patiënt. Toen hebben we de content die daarbij hoorde naar voren gehaald, omdat dat toen actueel was. Het is mooi om in te spelen op wat op dat moment belangrijk is.

We organiseren regelmatig SPOCs die uit vijf verschillende levels bestaan, met 15 á 30 deelnemers per keer. Zelf bekleed ik de moderatorrol, en het zou nog mooier zijn als ook de werkbegeleiders of opleidingsmedewerkers uit de zorginstellingen vaker de rol van moderator op zich nemen. Dat is best even zoeken en vergt ook tijd en energie. Hoe kun je iemand prikkelen? En hoe zorg je dat iedereen betrokken blijft? Zelf probeer ik de deelnemers mee te geven dat ze ‘iets kunnen komen halen’ in de SPOC, in plaats van dat ze ‘iets krijgen’. Alles is tegenwoordig te googelen, dus de meerwaarde van leren zit ‘m nou juist in het uitwisselen van ervaringen en met elkaar in gesprek gaan.”

 
“Hoe persoonlijker we onze trainingen kunnen maken, hoe beter.
Laat deelnemers zelf hun route kiezen, dat lijkt me echt fantastisch."


Wat er nog komt

“Hoe persoonlijker we onze trainingen kunnen maken, hoe beter. Laat deelnemers zelf hun route kiezen, dat lijkt me echt fantastisch. Dat vergt uiteraard ook iets van ons als docenten, moderatoren en coaches. En toch denk ik dat je meerwaarde biedt als leren écht persoonlijk wordt. Ook denk ik dat we nog veel te ontdekken hebben in de SPOC. Gelukkig hebben we een fijne samenwerking met Jos en Kim, die onze vragen per mail of telefoon vrijwel direct oplossen.

De komende tijd zouden we meer aan de slag willen met Learning Analytics bijvoorbeeld, want met veel waardevolle veilige data doen we nu nog te weinig. Ook in de opzet en de duidelijkheid van ons opleidingsprogramma kunnen we nog mooie stappen zetten. Dat spanningsveld tussen duidelijkheid en structuur creëren én maatwerk blijven leveren, daar liggen de kansen!”

 

Wil jij meer leren over Social Learning? Neem dan contact op met Kim Jooss.

Deel met je omgeving

© Next Learning Valley 2020