5 5

60 dagen Next Learning Valley

Social Learning | blog
Sinds februari 2020 ben ik werkzaam bij Next Learning Valley. Hierbij focus ik me op het faciliteren van Social Learning in StreamLXP door het creëren van MOOCs en SPOCs. Daarnaast houd ik me ook bezig met de rol van de e-moderator hierin. Vanuit mijn Masterstudie Educational Science & Technology aan de Universiteit Twente ben ik hier eerder mee in contact gekomen (Lees onze eerdere blog post). Ik heb de afgelopen periode twee dagen per week voor NLV gewerkt, wat tot nu ongeveer 60 dagen zijn. In deze blog beschrijf ik wat me hieruit op is gevallen en welke leerpunten ik meeneem.


Het maken van een goede MOOC of SPOC vergt een visie op leren


Met ons platform StreamLXP is het ontzettend eenvoudig om een MOOC of SPOC in elkaar te zetten. Echter vergt het maken van een goede MOOC of SPOC wel een aan visie op leren. Dat wil zeggen: het principe van social learning moet erkend worden binnen de organisatie. Dit zorgt er namelijk voor dat deze succesvol wordt. Daarnaast zijn er nog twee andere succesfactoren:

  • Het principe van social learning moet in lijn zijn met de visie op leren van de organisatie.

  • Waardevolle content: een goede MOOC/SPOC bevat veel rijke content. Dit kan content zijn welke al beschikbaar is (Content curation) , of zelf gemaakte content.

  • Een goede look&feel: wanneer deelnemers in een omgeving zitten die er aan de buitenkant niet zo mooi uit ziet, wekt dit een bepaald gevoel op. Wanneer je ervoor zorgt dat iets er goed uit ziet heeft, ziet de omgeving er direct verzorgder en aantrekkelijker uit.


Social learning gebeurt niet vanzelf


Wanneer je een goede MOOC, SPOC gemaakt hebt, is het zeker niet zo dat het social learning daarna vanzelf gebeurt. Wat ik gemerkt heb is dat een tweetal factoren daar erg veel invloed op hebben.

  • Het stellen van de juiste vragen: het social learning aspect zit hem bij MOOCs en SPOCs in het feit dat er bij elk leerobject een vraag wordt gesteld. Deze vraag beantwoorden de deelnemers en kunnen op deze manier met elkaar ervaringen delen. Om dit proces te faciliteren is het belangrijk dat er wel een juiste open vraag wordt gesteld; deze mag niet gesloten zijn en iedereen moet er antwoord op kunnen geven. Wanneer je bijvoorbeeld de vraag stelt: “Hoe waren jouw eerdere ervaringen met een MOOC”, doe je de aanname dat iedere deelnemer al eens een MOOC heeft gevolgd. Wanneer dit niet het geval is, is het voor deze deelnemer lastig om hier een antwoord op te geven. Een betere vraag is dus “Als je al een keer eerder hebt deelgenomen aan een MOOC, deel dan je ervaringen hieronder. Heb je nog geen ervaring met een MOOC? Deel dan je verwachtingen”. Op deze manier kan iedereen hier een antwoord op geven.


 

  • Het inzetten van gamificatie heeft effect. Binnen StreamLXP is het mogelijk om XP’s toe te kennen aan bepaalde actie’s: het bekijken van content, het reageren op social learning vragen en het uploaden van eigen content. In een leaderbord kun je de punten van alle andere deelnemers zien. Ik heb gezien dat hier vaak kleine incentives aan gekoppeld worden; de top 3 wint een kleine prijs. Vooraf was ik hier tamelijk sceptisch over; gamification is toch iets voor kinderen? Maar ook bij volwassen mensen blijkt dit bijzonder goed te werken!


De rol van de moderator is cruciaal


Het faciliteren van social learning: wanneer je deelnemers zelf ‘los laat’ in de omgeving, is er een aanzienlijke kans dat de MOOC/SPOC niet slaagt; deelnemers haken af, deelnemers hebben problemen in de techniek, deelnemers gaan niet de discussie aan met elkaar, etc. Om dit soort problemen te voorkomen is de rol van de moderator cruciaal. In eerdere blogs heb ik geschreven over het competentieprofiel van de moderator. Deze blogs waren gebaseerd op ervaringen van anderen en inzichten uit de theorie.  Nu ik zelf de MOOC Social Learning modereer, heb ik dit ook met eigen ogen ervaren.
Daarnaast heb ik de afgelopen tijd gezien dat ook het opleiden van moderatoren essentieel is; het is handig om de do’s en don’ts te weten, welke rollen en taken je moet vervullen en wat je kunt doen in bepaalde situaties. Wat ik zag was dat er over dit onderwerp nog bijzonder weinig geschreven is. En hetgeen wat er geschreven is, is vaak al erg oud. Op deze behoefte heb ik de afgelopen tijd ingespeeld door een e-moderator workshop te ontwikkelen, welke (toekomstige) moderaren praktische handvatten biedt welke direct toepasbaar zijn in de praktijk. Mocht je hier meer over willen weten, neem dan gerust contact met mij op.

Kort waren dit mijn eerste bevindingen na 60 dagen Next Learning Valley, ik kijk uit naar het opdoen van meer bevindingen en ervaringen!

 

Deel met je omgeving

© Next Learning Valley 2020